VELIKE PROMENE: Matić prodao više tržnih centara
Petar Matić, Foto: Dado Đilas

SAOPŠTENJE

VELIKE PROMENE: Matić prodao više tržnih centara

Ovim akvizicijama se Stop Shop portelj kompanije Imofinanc proširio na ukupno 80 lokacija u devet zemalja, koji vrede oko 800 miliona evra

Objavljeno:

Austrijski Imofinanc objavio je da će kupiti osam novih ritejl parkova u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj po ukupnoj ceni od 90 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju, akvizicija u Srbiji uključuje ritejl parkove sa skoro 32.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje u Subotici, Borči i Smederevu. Time će Imofinancovi objekti u Srbiji pod brendom Stop Shop povećati broj na devet, sa 83.600 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Imofinanc ta tri objekta kupuju od MPC Grupe. Prema podacima sa zvaničnog sajta, MPC Propertis u Borči, Smederevu i Subotici ima po jedan Šopi ritejl park. Kompaniju MPC Propertis osnovao je srpski biznismen Petar Matić, a prema aposlednjim dostupnim podacima, trećinu kompanije je 2015. godine prodao kompaniji Aterburi Jurop (Atterbury Europe). Objekti koje kupuju u Sloveniji obuhvataju tri ritejl parka u Mariboru, Krškom i Ptuju sa oko 22.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Portfelj slovenačkog Imofinanca porašće tako na devet lokacija sa 52.300 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Dva ritejl parka kupljena u Hrvatskoj imaju skoro 13.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje i nalaze se u Osijeku i Valpovu.

Kako se navodi u saopštenju, svi kupljeni tržni centri su u potpunosti izdati i generišu godišnji prihod od iznajmljivanja, po gruboj proceni od oko 7.2 miliona evra, što predstavlja bruto povraćaj od oko osam odsto. Ovim akvizicijama se Stop Shop portelj kompanije Imofinanc proširio na ukupno 80 lokacija u devet zemalja, koji vrede oko 800 miliona evra. Dodaju da su trenutno pod razmatranjem dalje akvizicije, dok su dva ritejl parka, u Srbiji i Poljskoj, u razvojnoj fazi. „Ove akvizicije će ojačati našu poziciju vodećeg operatera ritejl parkova u Evropi, a početak poslovanja u Hrvatskoj označiće naš ulazak na novo EU tržište koje je veoma privlačno našim međunarodnim zakupcima. Kombinacija dobre lokacije, velike posećenosti, povoljne lokalne konkurencije i poznatih zakupaca karakteristična je za ovakve atraktivne, investicione prilike. Osim toga, povratna dobit na ovim tržištima govori sama za sebe“, objašnjava Ditmar Rajndl, menadžer operacija kompanije Očekuje se da će kupovina navedenih lokacija biti zvanično zaključena do kraja 2018. Kupovina će biti finansirana interno, iz likvidnih sredstava.

BONUS VIDEO: Branislav Princip za Espreso o svom dedi Gavrilu

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.