DANAS ISPLATA UVEĆANIH PENZIJA: Koliko su kome uvećane, DO DINARA?
Penzije će dobiti svi oni koji ih primaju na kućnu adresu, ili na šalterima pošta, dok će sutra – 10. novembra, penzije dobiti oni kojima se novac uplaćuje na tekući račun, Foto: Nebojša Mandić

stiže poštar

DANAS ISPLATA UVEĆANIH PENZIJA: Koliko su kome uvećane, DO DINARA?

Novčani iznos će biti obračunat u visini pet odsto od njihove penzije za oktobar

Objavljeno:

Penzioneri Fonda PIO prvi deo oktobarske penzije počeće da primaju danas. Penzije će dobiti svi oni koji ih primaju na kućnu adresu, ili na šalterima pošta, dok će sutra – 10. novembra, penzije dobiti oni kojima se novac uplaćuje na tekući račun, prenosi Politika.

Ono što i dalje najviše zanima penzionere, kojima ovaj ček još nije stigao, jeste koliki će im biti iznos penzije, jer je ovo prvi put posle četiri godine da im se primanja vraćaju na staro uz određeno usklađivanje.

U Ministarstvu rada za list Politika odgovaraju da će ukupna primanja svih korisnika penzije u novembru biti uvećana za najmanje pet odsto u odnosu na ono što su primili u prethodnom mesecu. Navedeni novčani iznos biće, u različitom iznosu, isplaćen svim korisnicima čija je penzija u isplati za septembar iznosila do 32.384,67 dinara, odnosno čija penzija za oktobar, nakon prestanka umanjenja, iznosi do 34.003,90 dinara.

Za korisnike penzija čija primanja za septembar i oktobar iznose do 26.643,75 dinara, odnosno nisu ni bile snižavana, uvećanje primanja biće ostvareno isplatom novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju. Novčani iznos će biti obračunat u visini pet odsto od njihove penzije za oktobar. Primera radi, ako penzija korisnika za septembar i oktobar iznosi 11.500 dinara, novčani iznos kao uvećanje uz penziju biće obračunat kao pet odsto od 11.500 dinara i iznosiće 575 dinara i biće u tom iznosu posebno prikazan i isplaćen u novembru i decembru, zajedno sa isplatom penzije. Dakle, ukupno primanje tog lica u novembru iznosiće 12.075 dinara.

Računica Udruženja vojnih penzionera Srbije, koji su pre dva dana primili prvi deo za oktobar, pokazuje da će penzioneri čija je visina penzije za oktobar i novembar 2018. godine iznosila do 26.643,75 dinara (za ove korisnike nije primenjivan Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzije), novčani iznos uvećanja uz penziju biti pet odsto od visine penzije korisnika.

To znači da će penzioneri, čija su primanja 26.643,75, dobiti 1.332,18 dinara više – ukupno 27.975,93 dinara. Penzionerima čija je visina penzije za oktobar i novembar 2018. godine iznosila od 26.643,75 dinara do 34.003,90 dinara (na ove korisnike je primenjen Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzije), novčani iznos kao uvećanje uz penziju obračunava se kao razlika između iznosa isplaćene za septembar 2018. godine uvećane pet odsto i iznosa pripadajuće penzije prema Zakonu o PIO.

Dakle, računica pokazuje da će penzija koja je u septembru 2018. godine iznosio 26.843,75 uvećana pet odsto biti veća 1.342,18 i iznosiće 28.185,93 dinara.

Ovo je prvi put posle četiri godine da im se primanja vraćaju na staro uz određeno usklađivanje
Ovo je prvi put posle četiri godine da im se primanja vraćaju na staro uz određeno usklađivanjefoto: Shutterstock

Da nije bilo četvorogodišnje primene Zakona o privremenom umanjenju, primanja bi za ove penzionere trebala da budu oko 27.650,00 dinara. Oni će sada dobiti uvećanje 535,93 dinara.

Za penzionere čija je visina penzije za oktobar i novembar 2018. godine bila veća ili jednaka 34.003,90 dinara (na ove korisnike je primenjen Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzije), ne obračunava se novčani iznos kao uvećanje uz penziju. Ovim korisnicima penzija će se u novembru 2018. godine isplatiti po Zakonu o PIO.

Inače, predsednik ovog udruženja, Ljubomir Draganjac, uputio je posle odluke da se formula za usklađivanje penzija naredne godine zamrzne pismo predsednici Narodne skupštine, premijerki i poslanicima gde navodi da je sadašnjim Zakonom o PIO (član 80) bilo regulisano usklađivanje penzija na osnovu rasta cena, inflacije i porasta bruto nacionalnog dohotka. – Penzije su se usklađivale dva puta godišnje, što je bilo povoljno i pravedno za državne finansije i za penzionere – kaže Draganjac.

– Predlogom izmena i dopuna sadašnjeg sistemskog zakona o PIO (članom 9) predviđa se usklađivanje penzija na način utvrđen propisima kojima se uređuje budžet i budžetski sistem. Praktično se može dogoditi da usklađivanja i ne bude. Smatramo da u sistemskom zakonu o PIO treba zadržati sadašnja rešenja, a budžetom obezbediti potrebna sredstva za usklađivanje. S tim u vezi potrebno je utvrditi regulativu (rast cena i plata) na osnovu koje bi se penzije automatski usklađivale jednom ili dva puta godišnje, te očekujemo da razmotrite ovaj predlog i da se donese odgovarajuće rešenje – navodi u pismu Draganjac.

U Udruženju sindikata penzionera Srbije traže da se prekine sa daljim siromašenjem penzionera kojima je uzeto 20 do 25 odsto od penzija zbog toga što se one četiri godine nisu usklađivale. Nedopustivo je, kažu, ignorisanje obaveze vlade da, na osnovu člana 58. Ustava Srbije i stava Ustavnog suda Srbije, da je penzija imovinsko pravo, sistemski vrati iznose penzija koji nisu isplaćeni po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Vlada bi, navode u udruženju, trebalo da predloži zakone kojima bi se regulisao povraćaj neisplaćenih delova penzija od 2014. do 2018. godine, ali i da pokrene javnu raspravu o reformi penzijskog sistema Srbije.

BONUS VIDEO:

OD OKTOBRA VEĆE PENZIJE! Evo koliko će tačno dobiti penzioneri! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.