DOČEKALI SMO I OVU REVOLUCIJU: Danas počeo instant sistem PLAĆANJA u Srbiji!
Ilustracija, Foto: Stock

NAJsAVREMENIJI PLATNI SISTEM

DOČEKALI SMO I OVU REVOLUCIJU: Danas počeo instant sistem PLAĆANJA u Srbiji!

Danas su nalozi prolazili u vremenu od 0,2 sekunde

Objavljeno: 22.10.2018. 21:06h

Sistem instant plaćanja, čiji je operator NBS, počeo je danas da radi, a guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da je reč o najsavremenijem platnom sistemu.

Kako kaže, sistem će raditi neprekidno - 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje i omogućavaće prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

- To omogućava novi "instant" platni sistem, koji je pušten u rad danas u 10 časova i zahvaljujući kojem smo stali u red sa vodećim finansijskim institucijama u svetu koje imaju takav sistem plaćanja. On bi se mogao identifikovati sa hitnim plaćanjima - rekla je Tabaković za Tanjug.

Jorgovanka Tabaković
Jorgovanka Tabaković foto: Fonet

Kako je istakla, danas su nalozi prolazili u vremenu od 0,2 sekunde, a vreme koje se garantuje od momenta kada se uplati novac do momenta kada on legne na račun onome kome je uplaćen, jeste dve do tri sekunde.

- To je ta novina, revolucija u plaćanju. NBS je stvorila infrastrukturu, svu kompletnu opremu, sistem povezivanja, i upoznavanje banaka sa tim da možemo startovati sa takvim revolucionarnmim načinom plaćanja koji će biti u funkciji 24 sata svakog dana u godini - objasnila je guverner.

Od danas će u sistem biti uključene 24 od 28 banaka, a preostale banke priključiće se u taj sistem najkasnije do 1. aprila 2019. godine.

Bonus video

INTERVJU NEMANJA AKSIĆ: Sa samo 23 godine ima dve diplome! Pitali smo ga kako?

(Espreso.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media