IZVOZIMO PAPKE U KINU, MNOGIMA JE ZVUČALO SMEŠNO: Otkrivamo pravu istinu o ovom POSLU VEKA!
Foto: Profimedia/Ilustracija Espreso

dobar plan

IZVOZIMO PAPKE U KINU, MNOGIMA JE ZVUČALO SMEŠNO: Otkrivamo pravu istinu o ovom POSLU VEKA!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje posetio je Kinu

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje posetio je Kinu, a u razgovorima koje je vodio u Pekingu, kako je rekao, otvoren je čitav niz novih tema i predloženo je mnogo projekata na kojim bi Kina i Srbija mogle zajedno da rade. Jedna od njih bila je i izvoz industrijskih ostataka u preradi svinjskog mesa - kao što su na primer papci.

Mnogima je pomen izvoza svinjskih papaka zvučao smešno, pa su i na društvenim mrežama zbijali šale na ovaj račun. Ali, možda ipak tako ne bi trebalo da bude, jer se radi o uistinu dobrom "projektu".

Naime, verovali ili ne u Kini nijedan deo svinje ne smatra se otpadom. U drevnim vremenima, čak se i svinjska bešika koristila i nije se bacala - naduvavala se i od nje se pravila lopta, to se smatra pretečom današnje fudbalske lopte za kojom svi lude.

Taj "kult" iskoristivosti celokupnog tela svinje u Kini je i dalje prisutno. Kinezi su takođe spremni da plate mnogo veću cenu za ovu vrstu mesa u odnosu na druge delove sveta.

Glavni uvoznik svinjskog mesa u Kinu do sada bila je Amerika, sve dok između ove dve zemlje nije nastupio trgovinski rat.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za "Espreso" da je Amerika zauzimala 14 odsto tržišta mesa u Kini pre trgovinskog rata, a kako su za njih sada carine i do 80 odsto.

U našoj tradiciji papci svinje smatraju se otpatcima, dok su oni u istočnjačkim tradicijama koriste. Tako Srbija ovakvom odlukom dobija priliku da unovči nešto što bi inače bio otpad.

- Ima puno ideja o kojima razgovaramo sa Kinom. Od sitnih stvari, kako, na primer, da u narednih šest meseci rešimo pitanje izvoza svinjskih nogu, papaka i svega onoga što se kod nas baca ili ne koristi u dovoljnoj meri. Pa do toga da razmišljamo da im kažemo 'dajte da vidimo šta ćemo sa tim litijumom i jadaritom u Zapadnoj Srbiji - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovim povodom kontaktirali smo i sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji nam je rekao kako sa kineskim kolegama rade na tome da otvore tržište za svinjsko meso i ostatke svinje.

- Radimo sa kineskim kolegama na otvaranju tržišta za svinjsko meso i ostatke svinje. Na dobrom smo putu! To bi sve ono što tradicionalna ishrana u Evropi ne prepoznaje, a istočna kuhinja ceni, dobilo svoju dodatnu vrednost - objasnio je ministar Nedimović za "Espreso".

Za mišljenje smo pitali i ekonomistu Mahmuda Bušatliju. Koji nam je rekao kako će Srbija sigurno kroz ovaj izvoz da zaradi neke devize, te kako je svaki posao koji u današnje vreme donosi novac je poželjan posao.

- Što se tiče svinja - sve apsolutno sve od svinje se koristi. Sad ja ne znam kako bismo mi mogli drugačije komentarisati to što mi bacamo glave i papke. Glupost, neznanje i nerespektovanje tradicije, ali i savremenih tehnologija. Mi izvozimo nešto što bi mogli sami da upotrebljavamo. Ali, dobro. Tu će se sigurno neke devize zaraditi. U krajnjoj liniji u ovoj situaciji u kojoj mi živimo svaki posao koji donosi neke pare je danas dobro rešenje - objasnio je Bušatlija.

Bonus video:

Espreso intervju - Joška Broz

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.