SVE O BIZNIS FORUMU NA KOJEM ĆE UČESTOVATI PREDSEDNIK: Najavljena fabrika u Zvečanu zaposliće više od 100 radnika!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

vučić na kosovu

SVE O BIZNIS FORUMU NA KOJEM ĆE UČESTOVATI PREDSEDNIK: Najavljena fabrika u Zvečanu zaposliće više od 100 radnika!

Ideja za projekat izgradnje fabrike potekla prilikom prethodne Vučićeve posete Kosovu i Metohiji

Objavljeno:

U okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM, u Leposaviću je danas počeo biznis forum sa više od 100 privrednika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Kako je izjavio Jovan Dimkić, Rudarsko - metalurško-hemijski kombinat olova i cinka Trepča bi uskoro trebalo da započne izgradnju fabrike baterija i akumulatora u Zvečanu, što će biti prva velika investicija posle višedecenijskog zastoja u finansiranju proizvodnih programa na KiM.

On je na biznis forumu u Leposaviću rekao da je ideja za projekat izgradnje fabrike potekla prilikom prethodne Vučićeve posete Kosovu i Metohiji. Dimkić je naveo da će uskoro Vlada Srbije prihvatiti studiju izvodljivosti za izgradnju fabrike baterija i akumulatora i da je studija trenutno u postupku revizije.

- U narednih par nedelja očekujemo da se i formalno završi taj postupak i već imamo naznake da je studija dobila pozitivnu ocenu - kazao je Dimkić.

Predviđana lokacija za izgradnju fabrike je u Zvečanu u okviru industrijskog kruga Trepče, a Dimkić kaže da je ta investicija vredna 13,9 miliona evra i da bi mogla da se vrati već za tri godine.

Prema njegovim rečima, tim projektom je predviđeno zapošljavanje 203 radnika, manjim delom radnika Trepče koji su izbegli još 2000. godine iz južne fabrike u Kosvskoj Mitrovici, a većim delom sasvim novih radnika sa prostora KiM.

- Ali, i iz kategorije interno raseljenih lica, pošto Vlada Srbije planira i masovni povratak realizacijom projekata kao što je projekat naselja Sunčana Dolina u Zvečanu - naveo je on.

Fabrika će godišnje proizvoditi oko 700.000 komada baterija i akumulatora i imaće visoko profitabilnu proizvodnju, naglasio je Dimkić.

Kancelarija za KiM organizuje Biznis forum, u sportskoj hali u Leposaviću, na kojem učestvuju firme iz strukovnih udruženja privrednika iz centralne Srbije, kao i neke od najvećih domaćih kompanija.

Prisustvuju ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, zamenik predsednika kosovske vlade Dalibor Jevtić i kosovski ministar za poljoprivredu Nenad Rikalo, a Vučić će posetiti Leposavić i obratiti se učesnicima na zatvaranju biznis foruma u 18.10 sati.

Forum je prilika za poslovne susrete vodećih kompanija iz centralne Srbije sa privrednicima sa KiM, kao i za predstavljanje privrednih i investicioni potencijala opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM.

Od većih kompanija tu su MK grupa, Moji brendovi, Sirogojno, Alko grupa, Komtrejd, Jela Jagodina, Komercijalna banka, Poštanska štedionica i druge.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.