DETE VAM JE KRENULO U OSNOVNU ŠKOLU? Izračunali smo koliko će vas knjige koštati u narednih 12 godina, CIFRA JE PAPRENA!
Foto: Filip Plavčić/Nebojša Mandić

12 GODINA MUKA

DETE VAM JE KRENULO U OSNOVNU ŠKOLU? Izračunali smo koliko će vas knjige koštati u narednih 12 godina, CIFRA JE PAPRENA!

Za đake je izlazak na ovaj put svakako izazov, mesto učenja i dokazivanja, ali je izazov i za roditelje i njihove plate

Objavljeno: 07:13h

Školska zvona su oživela, pa danas neki školarci proslavljaju, a neki tuguju zbog prvog dana nove školske godine.

Mnogi roditelji su danas ispratili svoje đake prvake prvi put u školu, a šta sve podrazumeva "ispraćaj na đačke staze" i koliko je vrtoglava cifra udžbenika koje će roditelji morati da finansiraju narednih 12 godina, izračunali smo za vas.

Za đake je izlazak na ovaj put svakako izazov, mesto učenja i dokazivanja, ali je izazov i za roditelje i njihove plate.

Cena kompleta udžbenika za osnovce:

Prvi razred - 6.000 dinara

Drugi, treći i četvrti razred - 6.000 - 7.000 dinara

Peti razred - 14.000 dinara

Šesti razred - 15.194 dinara

Sedmi razred - 14.000 - 17.000 dinara

Osmi razred - 17.000 dinara

Ovo su cene novih udžbenika. Dakle, samo za osam godina školovanja, roditelji će morati da izdvoje otprilike 76.194 dinara (proračun smo napravili na osnovu najveće cene udžbenika).

Oni roditelji koji se odluče da paket udžbenika kupe onlajn, proći će nešto jeftinije. Na primer, komplet za drugi razred koštao bi ih oko 5.688, za treći razred 5.190, za četvrti razred 5.388 dinara. No, polovni udžbenici nisu uvek najbolje rešenje, jer su upotrebljivi samo dok ne dođe do promene plana i programa, što se često dešava.

A evo i cena udžbenika za srednju školu (za orijentaciju smo uzeli cene knjiga za gimnaziju, pa bi oscilacija u ceni za strukovne škole mogla da bude tek 1.000 ili 2.000 dinara manja):

Za prvi razred - 12.600

Za drugi razred - 10.300

Za treći razred - 9.300

Za četvrti razred - 6.500

Gore naznačene cene odnose se na nove udžbenike, koji bi roditelje koštali 38.700 dinara za sve četiri godine školovanja. Kao i za osnovnu, i za srednju školu udžbenici mogu da se kupe onlajn ili polovni, a njihova cena kreče se između 8.000 i 10.000 po paketu za svaki razred.

I konačno, dragi roditelj, za dvanaest godina osnovnog školovanja, samo za udžbenike moraćete da izdvojite 114.894 dinara, što je tek deo troškova.

Jer, tu su i pribor za tehničko obrazovanje, oprema za fizičko vaspitanje, likovnu kulturu (vodene boje, tempere, blokovi), pribor za pisanje i brisanje, ramovi za knjige, a gde su sveske, rečnici za strane jezike, pa obavezne literature i školske torbe...

A, za one čija deca se odluče za studije, to je priča za neki drugi put.

Bonus video:

Espreso intervju - Velja Ilić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.