ZAŠTO JE GORIVO U SRBIJI TOLIKO SKUPO, A BIĆE JOŠ SKUPLJE? Najnoviji razlog je baš BIZARAN
Foto: Shuterstock

cENE LETE U NEBO

ZAŠTO JE GORIVO U SRBIJI TOLIKO SKUPO, A BIĆE JOŠ SKUPLJE? Najnoviji razlog je baš BIZARAN

Ni stabilan kurs dolara i evra, ni gotovo nepromenjena cena barela nafte, izgleda nisu dovoljno dobar razlog da gorivo na pumpama prestane da poskupljuje

Objavljeno: 25.08.2018. 12:48h
  • 167

Iako je reč o zanemarljivom prošlonedeljnom rastu maloprodajnih cena od 11 do 30 para po litru, realno gledano razloga ni za toliku korekciju nema.

Tim pre što je u prethodne dve nedelje gorivo, s istim ovim kursom dolara i evra, stabilnim dinarom i cenom barela nafte, poskupelo oko dva dinara u zavisnosti od vrste derivata.


Umesto prošlonedeljnog objašnjenja da je razlog skoka cene u maloprodaji to što je ponuda bila manja od tražnje, sada se kao opravdanje navodi izuzetno nizak vodostaj Dunava, koji otežava i usporava transport derivata iz uvoza.

Barže, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, mogu da se pune do polovine ukupne zapremine, a ponekad i manje. Troškovi transporta uvoznog goriva su zbog toga uvećani, ali se za sada ne očekuje da će ovaj problem izazvati bilo kakav poremećaj u snabdevanju.

Dunav, najnoviji krivac za cene goriva
Dunav, najnoviji krivac za cene goriva foto: News1/Nebojša Mandić


Šta će biti s cenom narednih dana zavisiće, dakle, najviše od vodostaja, ali ono što je izvesno jeste da globalna potražnja nafte takođe raste, ali ne tako brzo kao snabdevanje. Mićović naglašava da će se sve promene troškova, koje utiču na poslovanje na nacionalnom i globalnom planu, odraziti na cene goriva onoliko brzo i u onoj meri, u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

"Pod troškovima se podrazumevaju svi ulazni troškovi, od cene sirove nafte do raznih državnih taksi. Na uređenom tržištu, uticaj konkurencije oseti se i kada troškovi poslovanja rastu i kada se smanjuju i uvek ide u prilog potrošačima. Na takvom tržištu opstaju samo naftne kompanije koje racionalno posluju i koje su u stanju da izdrža nadmetanje, koje naravno mora biti zasnovano isključivo na tržišnim principima, a ne na bilo kakvom vidu protekcionizma, ili kriminala", kaže on, piše Poltitika.

BONUS VIDEO: Gostovanje Darka Zlojutra u emisiji "Svitanje" na RTV Pink

(Espreso.rs / B92 / Politika) 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media