PALE 3 KONKRETNE PONUDE: Evo ko je zainteresovan da KUPI RTB BOR!
Foto: Marko Draškić

privatizacija

PALE 3 KONKRETNE PONUDE: Evo ko je zainteresovan da KUPI RTB BOR!

Tender za strateško partnerstvo za RTB "Bor" završen je 20. avgusta, a od sedam kompanija koje su otkupile konkursnu dokumentaciju, samo tri je konkretne ponude

Objavljeno:

Radna grupa za privatizaciju RTB "Bor" do kraja nedelje treba da utvrdi koja od tri kompanije ispunjava uslove tendera za strateško partnerstvo i tek nakon toga, naredne nedelje, biće otvorene ponude, saznaje "Blic".

Ponude su podneli kineski "Zijin", kanadski "Mondoro" i ruski "U gold" i njihove papire je juče radna grupa počela da proverava.

Kako je "Blic" već pisao, "Zijin" jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, drugi u Kini po proizvodnji bakarne rude i treći po veličini u proizvodnji rude cinka. Ova grupacija je 2017. imala prihod od gotovo 12 milijardi evra.

Vlasnik ruske kompanije "U gold", prema tvrdnjama medija iz te zemlje, jeste Konstantin Strukov, ruski oligarh čiji kapital "Forbs" procenjuje na 1,7 milijardi dolara.

Kanadska kompanija "Mondoro" prisutna je u Srbiji od 2011. godine, gde istražuje nalazišta u blizini Bora, u timočkom magmatskom kompleksu. Pored Srbije, posluje i u Bugarskoj, Kini, Meksiku.

Radna grupa za privatizaciju RTB „Bor“ proveriće svaku reč iz obimne dokumentacije, kaže izvor "Blica" iz Vlade Srbije i dodaje da je zato potrebno vreme da se utvrdi ko je dao najbolje uslove.

- Radna grupa je svoj prvi sastanak održala u utorak, a juče se krenulo sa proverom papira da li i ko od njih ispunjava uslove propisane tenderom. To znači da do kraja nedelje treba da se vidi da li se sve ove firme poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala i da na tom poslu ostvaruju prihod od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini. Tek nakon toga će se preći na razmatranje konkretnih ponuda i znaće se ko je dao najbolju - objašnjava sagovornik.

On dodaje da, ukoliko se utvrdi da neka od ove tri kompanije ne ispunjava uslove, njena ponuda neće biti razmatrana.

- To znači da ako neka od njih nije ispunila neki od uslova, primera radi nije imala prihod prošle godine od 500 miliona dolara, ispašće iz trke za RTB "Bor". Dakle, reč je o obimnom procesu, pa je zato izvesno da će tek naredne nedelje biti poznato ko je dao najbolju ponudu. Ona se vezuje za ponuđeni iznos u investiranje, koji mora da bude bar 350 miliona evra, ali i definisanje strategije za uvećanje proizvodnje koja treba da bude tri do četiri puta veća nego sada. U zavisnosti od ponuđenih opcija, znaće se i udeo države u ovom kombinatu. Ono što je važno, to je da strateški partner mora da prihvati i obavezu da RTB "Bor" isplati dugove po unapred pripremljenom planu reorganizacije - kaže izvor Blica.

Inače, tender za strateško partnerstvo za RTB "Bor" završen je 20. avgusta, a od sedam kompanija koje su otkupile konkursnu dokumentaciju, samo tri je konkretne ponude. Po saznanjima Blica, kineski "Zijin" je najviđeniji za strateškog partnera RTB-a.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.