AVIO KOMPANIJAMA za kašnjenje aviona možete NAPLATITI ODŠTETU od 600 evra! OVO JE TRIK!
Foto: AP

OPA!

AVIO KOMPANIJAMA za kašnjenje aviona možete NAPLATITI ODŠTETU od 600 evra! OVO JE TRIK!

Aviokompanija je dužna da odgovori putniku na zahtev u roku od 60 dana

Objavljeno:

U slučaju da je Vaš let kasnio najmanje dva sata imate pravo na novčanu nadoknadu od avio-kompanije u iznosu od 250 do 600 €.

Visina nadoknade zavisi od dužine leta i kašnjenja.

– Ako je let kasnio više od dva sata i dugačak je do 1.500 km imate pravo na nadoknadu od 250€. – Ako je let kasnio više od tri sata i duži od 1.500 km, a realizovan je unutar zajedničkog Evropskog avio-prostora i za sve ostale letove (van Evrope) između 1.500 i 3.500km imate pravo na nadoknadu od 400€. – Ako je let kasnio više od četiri sata i duži od 3.500km, a ne spada u prethodne dve kategorije imate pravo na nadoknadu od 600€

Zahtev za odštetu se podnosi aviokompaniji obavezno pisanim putem u njenoj poslovnici ili putem elektronske pošte. Ako reklamaciju podnosite u poslovnici uradite to u dva primerka da bi ste imali dokaz da ste podneli zahtev za odštetu.

Preporučujemo da zahtev za odštetu podnesete odmah ili u roku od sedam dana od završetka leta.

Aviokompanija je dužna da odgovori putniku na zahtev u roku od 60 dana.

Međutim zakonski rok se često ne poštuje pa odgovor možete dobiti i posle više od 90 dana.

Ako aviokompanija odbije Vašu reklamaciju ili ne odgovori na nju u roku od 60 dana imate pravo da prijavite aviokompaniju Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Ako ni posle inspekcijskog nadzora niste zadovoljni rešenjem imate mogućnost da pokrenete sudski spor protiv aviokompanije radi naplate odštete. Tužba se podnosi u državi gde je sedište aviokompanije.

Vaša prava kao putnika su ista ako ste leteli niskobudžetnom kompanijom, ili ako ste kupili kartu avionsku kartu preko turističke agencije. Jedini izuzetak je ako je avionska karta kupljena u sklopu turističkog aranžmana.

Ako Vas zanima zašto je tako i šta uraditi u takvoj situaciji možete videti u sledećem prilogu:

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Potrošački savetnik.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.