ITALIJA UPOZORAVA: Evru preti kolaps
Foto: Stock Shutterstock

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI

ITALIJA UPOZORAVA: Evru preti kolaps

Njihovo upozorenje dolazi nakon što su prinosi na italijanske, španske i portugalske državne obveznice porasli, naročito posle finansijske krize oko Turske

Objavljeno:

Evro će doživeti kolaps bez garancija ECB, upozorava italijanska stranka Severna liga.

Prema njihovoj prognozi, evro će se srušiti, osim ako Evropska centralna banka ne ponudi garanciju u evrozoni.

- Situacija se ne može rešiti sama i eksplodiraće - izjavio je portparol italijanske vladajuće partije Severna liga Klaudio Borgi.

Njihovo upozorenje dolazi nakon što su prinosi na italijanske, španske i portugalske državne obveznice porasli, naročito posle finansijske krize oko Turske.

Evro je bio pao na 1,1416 dolara što je najniži nivo za nešto više od godinu dana. ECB uznemiravaju u vezi s padom turske lire jake veze koje neke velike evropske banke, uglavnom iz Italije, Francuske i Španije, imaju s Turskom. Ukratko, ima bojazni da turski dužnici neće moći da otplaćuju dugove u stranim valutama ovim bankama.

- Ili će ECB ponuditi garanciju ili će se evro srušiti - rekao je on.

Nije samo pad lire upozoravajući, od globalne krize 2008. godine, razlike između zemalja evrozone postale su izraženije.

- Danas ECB ima moć da reaguje. Trebalo bi osigurati da Centralna banka interveniše čim se raspon između hartija od vrednosti dve evropske zemlje dostiže tolike raspone - rekao je Borgi još u julu.

Bonus video

Espreso intervju nedelje - Miloš Jovanović

(Espreso.co.rs/ B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.