SRBIJA, ZEMLJA MENADŽERA: Svi bi da naređuju uz kapućino, a ostajemo bez pekara, vozača, varioca, ugostitelja!
Foto: Fonet, Ilustracija

iskustvo govori

SRBIJA, ZEMLJA MENADŽERA: Svi bi da naređuju uz kapućino, a ostajemo bez pekara, vozača, varioca, ugostitelja!

Ko kaže da u Srbiji nema posla?

Objavljeno:

Srbija je nekada bila zemlja zanatlija, a danas je zemlja menadžera koja bi, ako ne izvrši reformu obrazovanja mogla da ostane bez zanatlija. Neki kadrovi se školuju masovno, a drugi su deficitarni.

Danas svi žele da budu menažeri, PR-ovi, političari, estradnjaci, a niko ne želi da zasuče rukave i ne daj Bože, isprlja ruke kao varioc, mesar, pekar, ugostitelj.

Mnogo je fakulteta koji školuju mlade za zanimanje menadžera, a diplomiranih menadžera gotovo da ima na izvoz, te stoga nema ko da bude ugostitelj, mesar, pekar, varioc ili građevinski radnik.

Na zvaničnom sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje postoji pregled najtraženijih zanimanja u okviru stepena stručne spreme prema prijavljenim potrebama.

Samo 12 slobodnih mesta je otvoreno za menadžere, a čak preko 400 slobodnih radnih mesta za poslužioce, kuvare, ugostitelje itd, što govori da u Srbiji nema dovoljno osposobljenih zanatlija, a ne treba zanemariti broj zaposlenih u našoj državi.

Danas svi žele da budu menažeri, PR-ovi, političari
Danas svi žele da budu menažeri, PR-ovi, političari foto: Profimedia

Zbog čega Srbija ima više od 700.000 nezaposlenih?

Verovatno zbog toga jer niko nije želeo da izađe u javnost i kaže - treba nam ovoliko lekara, pekara, ugostitelja, menadžera, istoričara, ostala zanimanja nisu u potražnji i ne treba školovati ovaj kadar, pa neće biti viška i manjka na tržištu rada. Hajde da kažemo da su i uslužne zanatlije sve potrebnije u svakom gradu!

Ne, niko nije rekao, jer najbolje je plaćati 70 evra pri upisu na željeni smer fakulteta, srednje škole i tako puniti kasu Republike Srbije, a to što država nema potreba za tim kadrom, što svršeni studenti neće moći da se zaposle, e to nikom ništa.

Svaki put se govori o statistici i manjku obrazovnog profila, a problem i dalje ostaje.

Srbija će se zbog negativnog prirodnog priraštaja uskoro suočiti s manjkom radne snage i neće imati ko da radi. Nacionalna služba za zapošljavanje odvaja sredstva za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika kako bi se angažovali svi resursi i sprečio nedostatak radnika – objasnio je za Politiku ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Iskustva poslodavaca upravo to potvrđuju, jer se ovaj manjak oseća već nekoliko godina. To se posebno odnosi na automehaničare, varioce, ali i radnike u građevinarstvu, proizvodnji odeće i obuće – rekaoje za Politiku Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Da li Srbija ima višak menadžera zbog toga što su loši menadžeri ili zato što ne postoji potreba za ovim obrazovim profilom? Da li naši pekari, ugostitelji , građevinci neće da rade za minimalac?Da li putuju po inostranstvu ne bi li preživeli, a ne zato što niko neće da bude pakar ili mesar, pitanje je sad?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.