KAKO JE OVO MOGUĆE? Firma s JEDNIM ZAPOSLENIM ZARADILA MILIONE kao podizvođač radova ZA JKP?!
Foto: Nemanja Pančić

ma daj!

KAKO JE OVO MOGUĆE? Firma s JEDNIM ZAPOSLENIM ZARADILA MILIONE kao podizvođač radova ZA JKP?!

Prema godišnjem finansijskom izveštaju ta firma prihodovala je tokom cele godine oko 17,2 miliona dinara

Objavljeno: 12:06h

Gradsko zelenilo iz Novog Sada angažovalo podizvođača sa jednim zaposlenim za poslove koje svakako obavljaju!

Novosadska firma “Zelena milja” za samo godinu dana postojanja ostvarila je prihod veći od 17 miliona dinara i to radeći samo sa jednim partnerom – JKP “Gradskim zelenilom” iz istog grada. “Zelena milja” ceo svoj poslovni uspeh duguje – jedinom zaposlenom kog ima!

Naime, prema dokumentaciji do koje je došao VOICE, firma osnovana u januaru prošle godine dobila je poslove vredne 20 miliona dinara od “Zelenila”.

Prema godišnjem finansijskom izveštaju ta firma prihodovala je tokom cele godine oko 17,2 miliona dinara, što upućuje na to da je jedini klijent ove mlade kompanije bilo upravo “Gradsko zelenilo”.

Međutim, u javnim nabavkama koje je tokom 2017. godine objavljivalo “Zelenilo”, “Zelena milja” se ne može naći među firmama koje su izabrane za dobavljače. Izvori iz samog preduzeća kažu da je čitav promet ostvaren tako što je “Zelenilo” pomenutu firmu uvodilo u poslove kao podizvođača na tenderima koje je dobijalo. Prema mišljenju Uprave za javne nabavke (UJN), moguće je uvesti podizvođače u poslove, a da se pritom ne raspiše javna nabavka i ne primeni Zakon o javnim nabavkama. Kako sa navodi u mišljenju UJN, to je moguće u slučajevima kada „nabavke dobara i usluga koje naručilac nabavlja radi dalje prodaje, radi prerade i prodaje, kao i radi pružanja usluga ili izvođenja radova na tržištu, pod uslovom da naručilac nema isključiva ili posebna prava preprodaje ili iznajmljivanja tih dobara, odnosno pružanja usluga ili izvođenja radova za koje će ta dobra i usluge koristiti“.

Da je “Zelenilo” poslovalo na taj način dokazuje i jedna od faktura kojom se nalaže isplata “Zelenoj milji” za izvršen posao. Kako smo uspeli da saznamo, radilo se o tenderu Naftne industrije Srbije (NIS) za održavanje zelenih površina u pogonima te kompanije. Sam tender, prema dokumentaciji koja je dostupna, prilično je zahvtevan u tehničkom pogledu, a od firme koja će dobiti posao zahtevano je da poseduje mnoštvo opreme – od kosačica do trimera, ali i tridesetak jednovremeno angažovanih radnika. Pošto NIS svoje tendere ne objavljuje na Portalu javnih nabavki, nije bilo moguće saznati ko je na kraju dobio posao. Ipak, postoji faktura koja pokazuje da je za košenje više od 1,15 miliona kvadrata trave i sečenje i odnošenje više od 500 kvadrata šiblja i grana JKP “Gradsko zelenilo” pomenutoj firmi isplatilo skoro 2,9 miliona dinara sa PDV-om. Faktura glasi na rad na mestima koja se nazivaju identično kao u tenderu NIS-a, a naručilac je i u fakturi i u NIS-ovom pozivu za dostavljanje ponuda Blok istraživanje i proizvodnja, koji je deo NIS-a.

Na kraju, nije jasno kako je pomenuta firma koja je prema evidenciji APR-a tokom prošle godine imala samo jednog zaposlenog i koja je osnovana sa kapitalom od 10.000 dinara i pretežnom delatnošću “nespecijalizovana trgovina na veliko” uradila ove poslove.

Ćutanje “Zelenila”

“Gradsko zelenilo” ni posle više od pola godine nije odgovorilo na naš Zahtev za dostavljanje informacije od javnog značaja. Naime, VOICE je još u januaru od “Zelenila” zahtevao sve ugovore koje je ta firma potpisala sa “Zelenom miljom” tokom prošle godine , te sve fakture koje je “Zelena milja” poslala “Zelenilu” na naplatu.

Iz “Gradskog zelenila” vrlo brzo su odgovorili da zbog povećanog obima posla neće moći da nam dostave traženu dokumentaciju u zakonskom roku od 15 dana, te se pozvali na na član 16 stav 3 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražeći 40 dana da dostave dokumenta. Međutim, ni posle više od pola godine, na naš zahtev nije odgovoreno.

Misteriozni vlasnik radio u “Zelenilu”?

Zaposleni višak, a uzimaju se podizvođači

JKP “Gradsko zelenilo” početkom ove godine dospelo je u žižu javnosti zbog masovnog otpuštanja visokokvalifikovanih radnika. Naime, najmanje 16 dugogodišnjih radnika koji su bili angažovani na neodređeno vreme proglašeno je tehnološkim viškom, a pored odlaska ostavljena im je mogućnost da pređu na druga radna mesta i prihvate se posla koji nosi nižu platu i ne zahteva njihove kvalifikacije. Kako su tada radnici ispričali medijima, spremali su tužbe protiv “Zelenila” zbog proglašavanja tehnološkim viškom i ponude da pređu da rade na terenu.

– Među nama koji smo proglašeni viškom i kojima je ponuđeno da rade na terenu ima i onkoloških pacijenata, koji nikako ne smeju da borave dugo na terenu i obavljaju ovakve poslove – kazali su tada radnici za Radio 021.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Voice / Autonomija.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.