UPOREDILI SMO CENE TAKSI USLUGE U BEOGRADU I PRESTONICAMA REGIJE: Zaključak ostavljamo vama!
Foto: Beta, Ilustracija

Istraživanje

UPOREDILI SMO CENE TAKSI USLUGE U BEOGRADU I PRESTONICAMA REGIJE: Zaključak ostavljamo vama!

Na primer, u Budimpešti je cena taksija fiksna, međutim, kao i u drugim gradovima i ovde postoje "divlji" transferi

Objavljeno: 13:32h

Cene taksi usluga u evropskim gradovima znatno se razlikuju, ali uglavnom su veoma pristupačne, čak i prilično jeftinije u odnosu na prestonicu naše zemlje.

Na primer, u Budimpešti je cena taksija fiksna, međutim, kao i u drugim gradovima i ovde postoje "divlji" transferi. Za one koji traže punu cenu taksija ona iznosi 6.500 forinti, odnosno 22 evra. Ukoliko plaćate u evrima, pokušaće da vam izvuku još koji evro na prevaru, što je uobičajena stvar svuda, pa tako i u ovom gradu.

Taksi
Taksifoto: Profimedia

Cena vožnje u centru grada iznosi 2.000 forinti, odnosno 6,36 evra za 3-4,5 km.

Kada je reč o prestonici Hrvatske, cene taksi usluga takođe su fiksne. One iznose 50 kuna na 10 km, odnosno 6,76 evra. Ova cena važi gotovo u svim delovima Hrvatske.

Nešto drugačija situacija je u Crnoj Gori. U Podgorici cena taksi usluga se dogovara pre početka vožnje. Cena se obračunava po kilometru i iznosi 0.45 evra po kilometru.

foto: Pixabay.com

U Bukureštu je mnogo jeftinije voziti se taksijem nego prevozom. Prepoznatljivi, žuti taksiji jedva uspevaju da usluže sve mušterije. Nema bojazni od ilegalnih taksista jer su kazne drakonske, a na svakom vozilu istaknuta je i cena vožnje po kilometru, koja je uglavnom 37 dinara. Za svaku vožnju dobijete i fiskalni račun.

Gotova identična situacija je i u Skoplju. Većina turista preferira prevoz taksijem umesto javnim prevozom. Razlog tome je vrlo niska cena njihovih usluga.

Start košta 50 denara, dok se po kilometru naplaćuje 20 denara. Kako biste izbegli neugodnosti, preporučujemo da pre polaska pitate vozača koliko će vas vožnja koštati i po mogućnosti se uverite u to da je taksimetar uključen. Taksije možete pozvati telefonom, ali ih naći i na ulici.

foto: stock

Ako se putniku namerniku, koji u glavni grad Bosne i Hercegovine stiže avionom, posreći pa mu let ne kasni ili ne bude otkazan zbog magle i smoga, što ovde nije tako retka situacija, ili neke sasvim druge nepredviđene okolnosti, sledi mu nova igra na sreću – traženje taksija koji će ga po regularnoj ceni odvesti do željene adrese.

Ukoliko nije dobro potkovan informacijama, najverovatniji scenario jeste da će ga ta vožnja, kao i u Beogradu, koštati makar duplo skuplje.

foto: Pixabay.com

Ipak, taksi u Sarajevu je jeftiniji nego u Beogradu. Start košta marku i po (oko 90 dinara), a svaki pređeni kilometar marku. Cena je ista u svako doba dana, nema druge i treće tarife, i vikendom i praznicima. Voze po taksimetru i neće probati da produže vožnju vozeći okolnim ulicama, niti će je odbiti ako je kratka relacija.

U prestonici Srbije startna cena taksi usluga je 170 dinara, a svaki pređeni kilometar se naplaćuje u 3 tarife. Stoga se taksi usluge u Beogradu među najskupljima u Evropi, što svakako nije baš pohvalno.

Bonus video: (KURIR TV) PROTEST TAKSISTA, KOLAPS U SAOBRAĆAJU

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.