ŠKOLE ZAPRETILE RODITELJIMA DRAKONSKIM MERAMA! Dete izostane iz škole, plaćate 100.000 dinara?
Plaća se velika novčana kazna ako izostanak deteta nije opravdan na vreme, Foto: Dragan Kadić

pretnje roditeljima

ŠKOLE ZAPRETILE RODITELJIMA DRAKONSKIM MERAMA! Dete izostane iz škole, plaćate 100.000 dinara?

To sam tako shvatila! I otkud tolike kazne? Ko je smislio da kašnjenje pravdanja časova toliko košta? I kada je u Srbiji uvedena praksa da se roditeljima u školama dele zakoni - pita ta majka

Objavljeno:

Škole su zapretile roditeljima da će im zavući ruku duboko u džep i kazniti ih sumom do 100.000 dinara ukoliko odsustvo svoje dece sa časova ne opravdaju na vreme!

Da stvar bude gora, majkama i očevima zaprećeno je na prekjučerašnjem roditeljskom sastanku povodom tromesečja u jednoj srpskoj školi, i to - crno na belo!

Naime, prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je počeo da se primenjuje sredinom prošlog polugodišta, svaki roditelji moraće da plati i do 100.000 dinara ukoliko odmah ili najkasnije u roku 48 sati ne obavesti školu da mu je dete sprečeno da pohađa nastavu, ali i ukoliko ne opravda izostanak u roku od najviše osam dana otkad se dete vrati na nastavu! Osim toga, roditelji će plaćati novčane kazne i zbog vršnjačkog nasilja, diskriminacije i ponašanja koje vređa ugled, čast i dostojanstvo.

Međutim, deljenje fotokopiranih članova zakona među nekim očevima i majkama izazvalo je revolt.

Simonida D., majka učenika četvrtog razreda jedne srpske škole, dostavila je juče taj „dokument“ redakciji „Alo!“.

- Dobijam papir bez objašnjenja i pojašnjenja! Roditeljski sastanak bio je zbog tromesečja. Kada se taj deo završio, učitelj nam je podelio izvode iz Zakona i rekao da ih prostudiramo. Sve je to u redu što tamo piše, ali ne i pretnja novčanim kaznama do 100.000 dinara ako ne stignem na vreme da opravdam časove. Radimo po smenama i muž i ja, nije da neću, ali nekad jednostavno ne mogu da stignem na ta „otvorena vrata“ - kaže Simonida i napominje da bi sve bilo daleko jednostavnije da učitelji i nastavnici imaju više termina kad primaju roditelje, a ne samo jedan nedeljno.

Prema njenim rečima, upravo ti delovi zakona impliciraju da nismo dobri roditelji, da će nas nadležni naučiti kako da budemo majke i očevi, i to tako što će nas lupati po džepovima!

- To sam tako shvatila! I otkud tolike kazne? Ko je smislio da kašnjenje pravdanja časova toliko košta? I kada je u Srbiji uvedena praksa da se roditeljima u školama dele zakoni - pita ta majka!

Treba češće da budu otvorena vrata
Treba češće da budu otvorena vratafoto: Dragana Udovičić

Da je podela zakona u srpskim školama postala ustaljena praksa, govori i podatak iz decembra prošle godine, o čemu je „Alo!“ tada i pisao, kada su roditelji jedne prestoničke škole dobili identične izvode Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Tog puta su im ih mališani trećeg razreda osnovne doneli kućama i rekli im da ih pročitaju i njima prepričaju „kako se ne bi više tukli po školama“.

Tada je Mladen Šarčević, ministar prosvete, kao i sada, rekao za „Alo!“ da je čitava stvar van pameti, kao i da će „slučaj ’deljenja zakona’ biti ispitan“.

- Kada je reč o deljenju izvoda iz Zakona na roditeljskom sastanku, to donekle ima smisla ukoliko je selektivno, odnosno ukoliko su među njima majke i očevi koji bi to trebalo da pročitaju! Dakle, ne bi trebalo svim roditeljima to davati.

Ako su dobili svi, onda taj učitelj uopšte nema nikakav osećaj! To nije način, niti im je bilo ko iz Ministarstva rekao da tako urade. Svaki roditelj može da vidi ceo zakon na sajtu Ministarstva prosvete. Reč je o samovoljnoj odluci pojedinih škola i van svake je pameti. Naravno da ću se pozabaviti time - naveo je ministar Šarčević za „Alo!”.

Bonus video: Uhapšeni tinejdžeri iz Srbije u jednoj od najvećih međunarodnih policijskih akcija!

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.