Južni tok nije mrtav! Bajatović tvrdi da je moguće oživljavanje dugoočekivanog gasovoda

Preokret

Južni tok nije mrtav! Bajatović tvrdi da je moguće oživljavanje dugoočekivanog gasovoda

Iako je ruska strana pre tri meseca jasno poručila da Moskva ne planira da obnovi "Južni tok", direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio da je projekat izgradnje tog gasovoda Južni tok "i te kako živ i aktuelan"
Objavljeno: 12.01.2016. 10:58h
Da li je gasovod Južni tok propali projekat ili je samo na aparatima na održavanje života?

Mihajlović: Bajatović je nesposoban da vodi Srbijagas!

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da će se taj gasovod i zvanično obnoviti, kao i da ćemo uskoro znati kada će se to desiti.

- Južni tok je najbolji i za jugoistočnu Evropu najpovoljniji gasovod i u tom projektu jedini rizik snosili su Rusi, rekao je Bajatović.Zanimljivo je da je taj stav u potpunoj suprotnosti sa onim što je ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao u oktobru prošle godine.

- Do danas nema odluka ili pregovora o povratku "Južnom toku", aktuelan je projekat koji smo dogovorili sa našim turskim partnerima, sa kojim napredujemo i koji ćemo da primenimo, rekao je tada Novak.

Po proceni stručnjaka postoje dva razloga za vraćanje projekta Južni tok - zahlađenje političkih odnosa Moskve i Ankare i odlaganje projekta Snaga Sibira koji je predviđao izgradnju 800 kilometara gasovoda prema Kini.

Podsećanja radi, Rusija je otkazala projekat Južni tok krajem 2014. godine sa obrazloženjem da je Evropska unija odbila da podrži izgradnju tog gasovoda, kojim bi se gas iz Rusije, preko Bugarske i Srbije, dopremao do centralne Evrope.

(Espreso.rs / Beta)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media