DERU NAS! MESO I JAJA SU LUKSUZ? Evo koliko će POSKUPETI namirnice za vaskršnju trpezu!
Jaja su poskupela pred uskršnje praznike, Foto: Pixabay.com

pa jel to ima smisla?

DERU NAS! MESO I JAJA SU LUKSUZ? Evo koliko će POSKUPETI namirnice za vaskršnju trpezu!

Cena jaja već je povećana oko 15 odsto, kilogram prasećeg pečenja skuplji je za 250, a sveže junetine za 100 dinara, a nov krug poskupljenja već naredne sedmice

Objavljeno:

Tradicionalno pred uskršnje praznike prodavci u Srbiji drastično dignu cene, a ove godine su najviše poskupeli meso i jaja, i to za oko 15 odsto, za sada!

Naime, iako je cena jaja na mnogim pijačnim tezgama već podignuta za po dinar ili dva, prodavci kažu da će biti još jedan krug poskupljenja sledeće nedelje, kada je udarna kupovina. Sada obična kokošja jaja koštaju između 11 i 15 dinara, u zavisnosti od veličine, dok su pred Uskrs najpopularnija bela jaja, koja su još skuplja.

Domaćice kupuju sve više

- Bela jaja su do prošle nedelje bila od 12 do 15 dinara, a sada su 15 dinara manja, a 17 veća. Poskupeće sigurno još jednom pred sam Veliki petak. Možda odu i na 20 dinara, ali domaćice će ih i tada kupovati, jer ona najbolje primaju boju, a to je pred Uskrs najvažnije - kažu prodavci jaja na pijaci Zeleni venac.

I u pojedinim pečenjarama cene su već skočile, i to za 250 dinara za kilogram prasetine, a u onima u kojima nisu kažu da će u narednim danima. Tako je kilogram prasećeg pečenja koje je koštalo 1.100 dinara sada 1.350, a možda se podigne za još 50 dinara.

Cene povrća
Cene povrća foto: Foto/Kurir

Redovi pred mesarom

- Svake godine se povećaju cene i pred Božić i pred Uskrs, tada nam je udarna prodaja i imamo porudžbina koje jedva uspemo da primimo. Naručuje se nekoliko dana pre, a ljudi čekaju u redovima kad je preuzimanje. Kod nas prasetina jeste poskupela, ali jagnjetina nije, ona košta 1.500 dinara za kilogram i toliko će i ostati - kažu u jednoj pečenjari.

Za one koji se odluče da za Uskrs ne kupuju u pečenjarama nego da pazare sveže meso, pa da ga kod kuće spremaju sami, isto će se susresti sa poskupljenjem. Već sada za kilogram junetine treba odvojiti i do 750 dinara, a pre nekoliko dana ona je koštala oko 650 dinara. Situacija sa svinjetinom je malo povoljnija pošto meso od svinjskog buta u nekoliko mesara koje smo obišli nije poskupelo i kreće se od 420 do 450 dinara.

Bonus video:

PRETI DA ĆE SE RAZNETI BOMBOM NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA: Drama u centru Beograda!

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.