Jeste li primetili da su banane sve skuplje? Otkrivamo ZAŠTO cene rastu!
Cene banana na evropskom tržištu rastu, Foto: Pixabay.com

CENE SKAČU

Jeste li primetili da su banane sve skuplje? Otkrivamo ZAŠTO cene rastu!

Protekle nedelje veleprodajna cena žutih banana iz Ekvadora na godišnjem nivou bila je 26,86 odsto viša, iz Kolumbije 9,61 odsto

Objavljeno:

Cene banana na evropskom tržištu najviše su u poslednjoj deceniji. Prema informacijama Ministarstva poljoprivrede, veleprodajne cene banana u Hrvatskoj su zadnjih nekoliko nedelja rasle i 46 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Protekle nedelje veleprodajna cena žutih banana iz Ekvadora na godišnjem nivou bila je 26,86 odsto viša, iz Kolumbije 9,61 odsto, pa nije čudno što se kilogram banana u Hrvatskoj u nekim prodavnicama prodaje već u proseku za 12 do 14 kuna, dok stručnjaci najavljuju da bi im cene i dalje mogle rasti – sve do 1. maja, kada se u pravilu više okrećemo sezonskom voću.

– U asortimanu voća i povrća na hrvatskom tržištu banana ima udeo od čak 10 do 12 odsto – ističe se. Neki tvrde kako potražnju za bananama kod nas svake godine diktiraju jabuke. Ako su skuplje ili ih nema, uvozimo više banana, mada se tvrdi da to nije tačno. Zimi, kad nemamo puno izbora, naravno da se bolje prodaju banane, dok leti, kad prispe puno drugog sezonskog voća, njihova prodaja pada.

Bonus video Da li znate čemu služe uši na sokićima?

(Espreso.co.rs/ Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.