REKORDERI: Ovi srpski biznismeni duguju MILIONE EVRA na račun poreza!
Foto: Zorana Jevtić, Fonet, Printscreen

crna lista

REKORDERI: Ovi srpski biznismeni duguju MILIONE EVRA na račun poreza!

Nije objavljen razlog zbog koga Poreska uprava nije objavljivala te spiskove poslednjih godinu i po dana iako je na to bila obavezna po zakonu

Objavljeno: 10:35h

Aktivna preduzeća u Srbiji imaju poreski dug od skoro 200 miliona evra, piše list "Danas". Poreska uprava je posle pisanja "Danasa" i intervencije poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića objavila spiskove preduzeća najvećih poreskih dužnika sa dugom većim od 20 miliona dinara. Nije objavljen razlog zbog koga Poreska uprava nije objavljivala te spiskove poslednjih godinu i po dana iako je na to bila obavezna po zakonu. Aktivne firme koje duguju od 20 miliona do čak dve milijarde dinara koliko duguje kompanija "Borba", njih 389 duguje blizu 190 miliona evra za poreze. To su aktivna preduzeća kojima nisu oduzeti PIB-ovi i koja su iz nekog razloga poštedjena stečaja, a njihovi računi su uglavnom u blokadi i tek nekoliko ih je uputilo zahtev za reprogram. Neka od preduzeća dužnika pojavljuju se već godinama na tim spiskovima Poreske uprave i svaki put dugovi su veći, uglavnom za iznos kamate, navodi "Danas". Iza "Borbe" drugi na spisku dužnika je kompanija "Semp elektro i mašinskih postrojenja" iz Beograda sa dugom od 1,15 milijardi dinara. Ta firma se nalazi u vlasništvu Milorada Kesića, koji je inače vlasnik još jedne firme "Neometal Ing" iz Novog Sada. On se takodje pojavljuje kao tehnički direktor Lola livnice. Na listi je i firma Marka Miškovića "Mera invest" sa dugom od nešto preko milijardu dinara, zatim šabačka firma "Magma prom" sa dugom od 868 miliona dinara. Ta firma je poznata iz slučaja Univerzal banke pošto se pominje kao jedna u lancu preko kojih je Miroslav Bogićević sa "Farmakomom" uzimao zajmove od te banke koja je na kraju i propala. Na petom mestu dužnika je firma "LPM termil" iz Šida sa dugom od 780 miliona dinara, sledi firma "Termol" sa dugom od 692,5 miliona dinara, AMSS poslovni sistem, ćerka firma udruženja Automoto savez Srbije sa dugom od 539 miliona dinara.

Od zvučnijih imena na spisku Poreske uprave je i kompanija Miroslava Bogićevića "Magma prom" iz Šapca sa dugovanjima od 867,6 miliona dinara, proizvođač vina 'Navip' sa dugom od 475 miliona dinara, kao i kompanija bivšeg košarkaša Željka Rebrače, koji je ostao dužan državi 144,6 miliona dinara za porez. Među većim neplatišama je i firma 'Koteks' biznismena Gorana Perčevića, koja nije regulisala poreske namete veće od 140 miliona dinara, prenosi beogradska štampa.

Na listi dužnika: Miroslav Bogićević
Na listi dužnika: Miroslav Bogićevićfoto: Fonet

Bogićević: Nije istina da dugujem

Prema podacima Poreske uprave, firma 'Magma prom', koja je bila u sastavu 'Farmakoma' Miroslava Bogićevića, duguje za poreze više od 867 miliona dinara. Bogićević, međutim, tvrdi za Informer da nema te dugove.

- To nije tačno, ti dugovi ne postoje, a Poreska uprava ih uporno objavljuje! Razmišljam ozbiljno da tužim direktorku Poreske uprave što dozvoljava da izlaze ovakvi spiskovi - rekao je on.

Bonus video:

Miljan Damjanović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.