Er Srbija uvela novi tarifni sistem - evo kako ćete od sada plaćati karte
Air Srbija logo, Foto: Stefan Jokić

promene

Er Srbija uvela novi tarifni sistem - evo kako ćete od sada plaćati karte

Uvođenjem četiri tarifna razreda gde prvi uključuje samo prevoz, Air Serbia postaje hibridna avio-kompanija.

Objavljeno:

Uvođenjem četiri tarifna razreda gde prvi uključuje samo prevoz, Air Serbia postaje hibridna avio-kompanija.

Od 24. januara, Air Serbia primenjuje novi tarifni sistem koji bi trebalo da putnicima pruži veći izbor prilikom kupovine karte i omogući im putovanja prema njihovim potrebama.

Novi tarifni sistem podrazumeva četiri tarife, od kojih prva uključuje samo prevoz, bez prtljaga za predaju i posluženja tokom leta. Viši nivoi tarifa uključuju veći broj usluga. Ovakav koncept se u avio-saobraćaju naziva hibridnim jer predstavlja prelazni oblik između low-cost koncepta i klasičnog koncepta u kome se putnicima uz sve tarife pruža puna usluga.

Mnoge avio-kompanije su odavno već uvele ovakav hibridni koncept (Aegean Airlines, Adria Airways, AirBaltic, Brussels Airlines, SWISS…) na svojim evropskim letovima. Tako isto i u slučaju Air Serbije novi tarifni sistem neće biti primenjivan na letovima ka Njujorku.

Od 24. januara, putnici Air Serbije će prilikom rezervacije karte moći da biraju između jedne od tri ekonomske tarife kao i tarife za biznis klasu. Nove tarife su: Economy White, Economy Blue, Economy Red i Business Silver i one će se razlikovati u pogledu dozvoljene količine prtljaga, fleksibilnosti promene datuma putovanja i dodatnim uslugama koje se posebno naplaćuju.

Nove tarife će važiti za sva putovanja (sem do Njujorka) od 1. marta 2018.

Economy White tarifa će putnicima omogućavati najnižu cenu. Ona je namenjena za one koji putuju bez prtljaga. Uz ovu tarifu mogu poneti samo ručni prtljag do maksimalno 8kg težine.

Economy Blue tarifa uključuje i jedan komad predatog prtljaga do 23kg težine, jedan komad ručnog prtljaga, sticanje nagradnih milja i mogućnost promene datuma uz doplatu.

Economy Red tarifa je najsličnija dosadašnjim tarifama s tom razlikom što ona sada omogućava veću fleksibilnost. Osim prtljaga, putnik će tokom leta dobiti posluženje, a moći će besplatno da izvrši promenu datuma putovanja, prijavu za let na aerodromu kao i da rezerviše svoje sedište unapred.

Aivon Air Srbije
Aivon Air Srbijefoto: Profimedia

Business Silver tarifa sadrži sve isto kao i red tarifa uz dodatak prioritetne prijave za let, korišćenja brze trake za prolaz na aerodromu, prioritetnog ukrcavanja, prioritetne isporuke prtljaga. Putnici sa kartom kupljenom prema ovoj tarifi takođe mogu da predaju dva komada prtljaga i da ponesu dve ručne torbe, a na aerodromu u Beogradu će imati besplatan pristup Air Serbia Premium salonu.

Ono što je posebno interesantno, a što novi tarifni sistem omogućava je potpuno personalizovan pristup kupovini karata. Putnici će sada samostalno moći da izaberu šta je to od svih dostupnih usluga što im je potrebno i da sami sebi naprave paket kakav žele. Tako mogu da kupe kartu po najjeftinijoj White tarifi i da potom dodaju usluge prema svojim željama i potrebama. Usluge koje se mogu kupiti posebno su prioritetno ukrcavanje, rezervacija sedišta unapred ili pristup aerodromskom salonu. Tu su i nove usluge poput prioritetne prijave na let, korišćenje brzog prolaza na aerodromu, prioritetna isporuka prtljaga i Meet & Assist usluga personalne pomoći na aerodromu.

U objašnjenjima Air Serbije ostalo je nekoliko stvari nejasno. Da li će od 24. januara ( ili 1. marta) svi putnici, na svim aerodromima morati da plaćaju prijavu za let, pošto se navodi da će ona ubuduće biti besplatna samo za korisnike Red i Silver tarife. Takođe, nije objašnjeno da li će putnici sa Business Silver tarifom imati određena, rezervisana sedišta u prednjem delu kabine ili će moći da biraju da sede bilo gde. Za ovu tarifu je navedeno da će putnici moći da koriste salon na aerodromu u Beogradu, ali ne i na drugim aerodromima.

BONUS VIDEO:

Muamer Zukorlić, intervju

(Espreso/Aviatica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.