ŠTELOVALI CENE ZA REMONT VAGONA: Otkiven kartel preduzeća koji su hteli MAKSIMALNU ZARADU na račun republičkog budžeta!
Termoelektrana Nikola Tesla, Foto: Dragana Udovičić

kažnjene firme

ŠTELOVALI CENE ZA REMONT VAGONA: Otkiven kartel preduzeća koji su hteli MAKSIMALNU ZARADU na račun republičkog budžeta!

Antimonopolsa komisija je ovefirme kaznila sa 10,9 miliona dinara

Objavljeno:

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je sa 10,9 miliona dinara firme koje su dogovarale cene remonta vagona za potrebe obrenovačke Termoelektrane "Nikola Tesla" sa ciljem da obezbede "maksimalnu" zaradu.

To je bila svrha dogovora privrednih društava MIP-RŠV iz Ćuprije, "Inter-mehanika" iz Skorenovca, "Tatravagonka bratstvo" iz Subotice i "Šinvoz" iz Zrenjanina, otkrila je Antimolopolska komisija.

- Cilj "nameštene ponude" bio je da svaki ponuđač, unapred dogovorenom ponuđenom najnižom cenom, ostvari maksimalno mogući profit iz posla . I to bez rizika da će u procesu nadmetanja sa drugim ponuđačima ostati bez partije ili da bi zbog dobijanja posla morati da ponudi znatno nižu cenu od one koja je postignuta dogovorom. - navode u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Na taj način firme su eleminisale konkurenciju među sobom, a termoelektrana bi bila prinuđena da za ovu uslugu remonta vagona za ugalj plati više nego da su se međusobno nadmetali i da je među njima bilo konkurencije. Tako je oštećen i republički budžet.

Komisija je otkrila da dogovor postoji na osnovu statističkih podataka i analiza cena.

U komisiji ističu da su propisali blaže kazne zbog saradnje tokom kontrole.

- U toku celog trajanja ispitnog postupka, stranke su sarađivale sa Komisijom u cilju bržeg, efikasnijeg i ekonomičnijeg okončanja postupka, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost prilikom utvrđivanja konačnog iznosa mere zaštite konkurencije - kažu u Komisiji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.