SREĆNA NAM NOVA! Evo šta poskupljuje odmah u januaru!
U Srbiji od 1. januara skuplje cigarete, alkohol i kafa, Foto: Shutterstock

ZA "LEP" POČETAK GODINE

SREĆNA NAM NOVA! Evo šta poskupljuje odmah u januaru!

Najavljeno je da će i računi za struju malih i srednjih preduzeća u Srbiji biti uvećani do 18 odsto od 1. januara 2018, a reč je o kolektivima koji troše do 350 megavat-sati struje na godišnjem nivou

Objavljeno:

Početak nove godine obeležiće i neke ne tako lepe stvari - poskupljenja!

Tako će odmah od 1. januara 2018. u Srbiji poskupeti cigarete, neka alkoholna pića, kafa.

Naime, zbog godišnjeg usklađivanja akciza na duvan, već prvog dana nove godine očekuje se poskupljenje cigareta za, već standardnih, 10 dinara po paklici. Ako ne bude nekih dodatnih faktora, nakon drugog usklađivanja akcize, 1. juna, cigarete će na karju 2018. biti skuplje za ukupno 20 dinara po paklici.

No, to nije jedini proizvod čija će cena biti povećana već od prvog dana 2018.

zbog akcize jer počinje naplata akcize na kafu. Tako će akciza na neprženu kafu biti 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu. Iako se od tog poreza očekuje četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu u 2018, ljubitelji ovog napitka nemaju razloga za radovanje jer će kafu, dabome, plaćati skuplje.

Iako nije poznato za koliko će koji proizvođač podići cenu svojih proizvoda, a pojedini stručnjaci smatraju i da bi ovaj dodatni namet mogao da se prelije na trgovce i poštedi kupce, kafu ćemo, čini se, svakako plaćati skuplje.

I alkohol bi zbog akciza trebalo da poskupi, i to prvenstveno rakija.

Istovremeno, viski bi mogao da pojeftini, što i ne ide u prilog onoj „kupujmo domaće”.

Ovde, nažalost, nije kraj. Prema oceni poljoprivrednih stručnjaka, već početkom godine može se očekivati i poskupljenje velikog broja prehrambenih proizvoda.

- Od hrane bi moglo skoro sve da poskupi jer je u 2017, prema trenutnim procenama, zabeležen pad proizvodnje u poljoprivedi od oko 14 odsto, prvenstveno zbog suše. Kako manja proizvodnja znači i manju ponudu, neminovno je da cene rastu. Istovremeno, mi sve više uvozimo hranu, pa smo samo za sedam meseci 2017. uvezli 30 odsto više prasića nego 2016, ukupno oko 25.000 komada. Sve to utiče na formiranje cena, u negativnom smislu po kupce - objašnjava za „Alo!” Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Dodaje da je i vrednost poljoprivredne proizvodnje u odlazećoj godini oko 4,380 milijardi dolara, što je znatno manje od oko pet milijardi, kolika je bila 2016.

- Nema zato razloga da cene ostanu na trenutnom nivou, već moraju da rastu - zaključuje Gulan.

Najavljeno je da će i računi za struju malih i srednjih preduzeća u Srbiji biti uvećani do 18 odsto od 1. januara 2018, a reč je o kolektivima koji troše do 350 megavat-sati struje na godišnjem nivou.

- Veći troškovi preduzeća znače i veće cene njihovih krajnih proizvoda - zaključuje sagovornik „Alo!”.

Šta sve poskupljuje

  • cigarete
  • kafa
  • alkohol
  • poljoprivredno-prehrambeni proizvodi
  • struja za mala i srednja preduzeća

BONUS VIDEO: Šta vas najviše nervira u Beogradu? Espreso anketa

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.