EVRO NA 117! Dinar rekordno JAK, a evo i zašto bi trebalo da kupujete devize BAŠ SADA!
Foto: Zorana Jevtić

pred praznike

EVRO NA 117! Dinar rekordno JAK, a evo i zašto bi trebalo da kupujete devize BAŠ SADA!

U Srbiji se juče kupovao evro i za rekordno niskih 117 dinara

Objavljeno:

Menjačnice u Srbiji juče su kupovale evro i za rekordno niskih 117 dinara.

Toliki je, naime, kurs bio u centru Novog Sada, dok se u ostalim gradovima Srbije u proseku kretao 118 dinara.

Stručnjaci i bankari kažu da je kurs evra ovako nizak jer pred praznike u Srbiji svi menjaju devize zbog novogodišnjeg šopinga. Ipak, oni prognoziraju da će već prvih dana sledeće godine evropska valuta ponovo ojačati i skočiti na 120 dinara, prenosi Informer.

Rekordno nizak kurs evra bio je juče u centru Novog Sada, gde je vredeo 117 dinara. U ostalim gradovima Srbije, kao i u nekim delovima Beograda, u proseku se prodavao za 118, dok je samo u centru prestonice kurs išao do 118,4. U menjačnicama kažu da je razlog ovako naglog pada vrednosti evra to što građani pred praznike masovno razmenjuju devize kako bi mogli da kupe hranu i poklone za Novu godinu.

- Ovih dana na ulicama je prisutna velika količina evra jer ih građani prodaju zbog novogodišnjeg šopinga. Svi razmenjuju evre, a niko ih ne kupuje i zato je logično da je prodajni kurs tako nizak. Ipak, ne bi trebalo očekivati da EU valuta ide mnogo ispod sadašnjih vrednosti koje širom Srbije iznose između 117 i 118 - kažu u nekoliko najpoznatijih beogradskih menjačnica.

U niškoj menjačnici "Lama" evro je juče bio 118, a kako kažu - neće ga spuštati ispod toga, već može samo da ide gore.

- Ništa ne ukazuje na dalje jačanje dinara. Verovatnije je da će evro ojačati već posle Nove godine, bar je tako bilo ranije. Ne može se zanemariti ni uticaj države na kurs, jer ga NBS čuva intervencijama kako bi se sprečile preterane oscilacije. Tako da ne očekujemo ništa dramatično - kazao je Saša Dokić iz menjačnice "Lama" i dodao da dolazak gastarbajtera u Srbiju pred praznike, za razliku od nekih ranijih vremena, više ne utiče toliko na kurs.

Stručnjaci i bankari, sa druge strane, veruju da će evro vrlo brzo, već krajem godine i početkom 2018, početi da raste. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić očekuje da će evro do kraja godine blago da poraste.

- Evro je sada u padu zbog velikog priliva deviza od gastarbajtera, ali i zbog građana koji razmenjuju novac zbog šopinga. Međutim, na kraju godine uvek se dešavaju avansna plaćanja preduzeća za robu koju će tek preuzeti naredne godine, zbog čega će evro početi da raste - kaže Savić.

I stručnjaci Erste grupe predviđaju da će do kraja ove godine kurs dinara prema evru biti na nivou od oko 119 do 120 dinara za evro.

- Verovatno je da će jedan evro vredeti 120 dinara do kraja godine, dok tokom 2018. godine predviđamo da će dinar postepeno da se pomera ka nivou od 121,5 dinara za evro - naveli su istraživači Erste grupe.

Bonus video:

PALMA PONOVO U AKCIJI "3.000 ZA GOSPOĐU" Ludilo u Jagodini, 2.000 porodica došlo po pomoć!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.