ŽIVEĆEMO BOLJE U 2018, GRAĐANI VIDE NAPREDAK U SVIM SEGMENTIMA: Premijerka o stanju u Srbiji
Foto: Youtube printscreen

tako ana vidi stvari...

ŽIVEĆEMO BOLJE U 2018, GRAĐANI VIDE NAPREDAK U SVIM SEGMENTIMA: Premijerka o stanju u Srbiji

Dodala je i da je ove godine najniža cena rada povećana za deset odsto a da će od 1. januara naredne godine i neoporezivi deo zarada biti povećan na 15.000 dinara, sa sadašnjih 11.790

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će građani Srbije u idućoj godini živeti bolje u svim segmentima, a da će se ići i ka daljem smanjenju stope nezaposlenosti i to na ispod deset odsto.

Ona je za Radio televiziju Srbije rekla i da svi građani "vide napredak" u svakom segmentu društva kao i, kako je rekla, "rezultate teških mera fiskalne konsolidacije iz 2014. i rezultate napornog rada, kako je rekla, "i moje i prethodne vlade".

Brnabić je rekla i da je stopa nezaposlenosti koja sada iznosi oko 12 odsto i dalje visoka i da je namera Vlade da iduće godine bude na jednocifrenom nivou.

Dodala je i da je ove godine najniža cena rada povećana za deset odsto a da će od 1. januara naredne godine i neoporezivi deo zarada biti povećan na 15.000 dinara, sa sadašnjih 11.790.

Od budućeg koncesionara odmah 350 do 450 miliona evra

Premijerka je ocenila i da bi budući koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" mogao da u državni budžet uplati odmah između 350 i 450 miliona evra.

Ona je rekla i da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budi koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.

Brnabić je navela i da je poslovanje Er Srbije bilo ključno i da za aerodrom Nikola Tesla bude pet kvalitetnih ponudjača za koncesiju.

Ona je dodala i da Er Srbija nije u velikim problemima i da odlično posluje, a da je za Srbiju ta avio kompanija veoma važna sa raznih aspekata, uključujući i imdž Srbije.

Ranije je najavljeno da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" i da se očekuje da svih pet kvalifikovanih ponuđača preda obavezujuću ponudu.

U nadmetanju za koncesiju za beogradski aerodrom učestvuju najveće svetske kompanije sa skoro svih kontinenata, od kojih nijedna nije imala primedbi na postupak koji nadgledaju i međunarodne finansijske institucije, rekla je ranije Brnabić.

Kvalifikovani ponuđači za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments kao i indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna.

To su i francuska kompanija Vinci Airports, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure i kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su 10. februara 2017. godine.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Brnabić demantuje da je vlasnik firme "Enerdži inovejšn"

Brnabić je demantovala da je vlasnik firme "Enerdži inovejšn" koja je, kako su naveli pojedini mediji, utrostručila prihode od kada je postala predsednica Vlade Srbije.

"Nisam vlasnik Enerdži inovješn i sa tom firmom nemam nikakve veze. Ta firma ima jedan ugovor, konsultantski u sferi energetike, vredan 3.000 evra mesečno", rekla je Brnabić gostujući na RTS.

Ona je pozvala sve da provere da je istina ono što je rekla.

Brnabić je navela da je osnovala firmu kako bi plaćala sve poreze i doprinose, i da bi to trebalo da uradi i svaki gradanin kako ne bi dobijao novac na ruke.

Svako ko hoće subvencije, mora da izgradi biznis

Premijerka Srbije izavila je i da je aktuelna vlada učinila mnogo za poljoprivredu, da je uspela da dobije zelno svetlo za EU fondove, a i povoljan kredit zahvaljujući kome će u naredne dve godine sedam do osam odsto poljoprivrednog zemljišta biti pod sistemom za navodnjavanje.

Brnabić je gostujući na RTS navela da su subvencije za poljoprivredu značajno povećane i da je Vlada uspela zahvaljujući fondovima EU da obezbedi 175 miliona evra, što nije urađeno ni 2008, ni 2009. godine.

Prema njenim rečima, digitalizacija je itekako povezana sa poljoprivedom i doneće veliku korist poljoprivrednim proizvođačima jer već danas besplatno mogu da koriste satelitske podatke.

Na osnovu tih podataka moći će da znaju koliko im je zemlja plodna, šta je najbolje da se sadi na toj zemlji, koji su problemi sa usevima, i samim tim da poboljšaju prihod i kvalitet.

Brnabić je navela da je u Srbiji do prošle godine tri odsto zemljišta bilo pod sistemom za navodnjavanje što je, kako je dodala, veliki pokazatelj koliko se ranije ulagalo u infrastrukturu, enegetiku, puteve, koridore, poljoprivredu ....

"Od Emirata smo dobili kredite pod kamatom od dva odsto, uz grejs period na pet godina. Zahvaljujući tome ministar poljoprivrede pušta sisteme za navodnjavanje. U naredne dve godine imaćemo između sedam i ostao zemljista pod sistemom za navodnjavanje što je malo, ali je više nego što smo imali", rekla je ona.

Premijerka je navela da država neće subvencionisati malinare, da im neće garantovati cene, ali da će im pomoći da naprave zadruge i hladnjače kako ne bi bili zavisni od bilo koga.

Dodala je da je tako država pomogla pčelarima, koji sad sami prave farbiku meda.

Svako ko hoće da ima subvencije mora da izgradi svoj biznis, poručila je premijerka i dodala da malinari moraju da izađu na tržište i da se bore, a da je na državi da obezbedi da ono bude fer.

Zakon o poreklu imovine u interesu Vlade Srbije

Premijerka Ana Brnabić izrazila je očekivanje da će Srbija u narednoj godini dobiti Zakon o ispitivanju porekla imovine uz ocenu da je to u apsolutnom interesu Vlade Srbije.

Ona je rekla i da joj je "jako žao" što taj zakon nije, kako je rekla, "usvojen pre mnogo mnogo godina".

Brnabić je rekla i da misli da je "ovoj vladi apsolutno u interesu" da Srbija dobije taj zakon.

Ona je odbacila kritike opozicije, uz ocenu da ima utisak da neki od njih kada se ujutro probude samo smišljaju šta će loše da kažu o vladi, predsedniku, njenoj porodici...

Brnabić je navela i da ostaje pri oštrim ocenama o izjavama opozicije kojoj je savetovala da bude makar malo objektivnija.

Zapitala je i šta je mogla da kaže kada narodni poslanici koji sebe smatraju građanskom opcijom iznose, kako je rekla, "gnusne laži" i o njenom bratu.

Prema njenim rečima, kada je nešto dobro urađeno, mogli bi i da kažu da je to tako, a što "i građani dobro vide".

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.