SKI BIFE NA KOPAONIKU ZAVRŠEN IAKO JE IZDAT NALOG ZA RUŠENJE: Kafana na vrhu Srbije I DALJE NETAKNUTA (FOTO)
Foto: Printscreen n1

ko je zatajio?

SKI BIFE NA KOPAONIKU ZAVRŠEN IAKO JE IZDAT NALOG ZA RUŠENJE: Kafana na vrhu Srbije I DALJE NETAKNUTA (FOTO)

Od rušenja pak, za sada barem, nema ništa

Objavljeno:

Ovako danas izgleda ski bife na Kopaoniku, koji je izgrađen na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, a za koji je izdat nalog za rušenje.

foto: Printscreen n1

Planiran kao montažni ski bife objekat, podignut na Pančićevom vrhu, takoreći na skijaškoj stazi, znatno je veći od dozvoljenog. Umesto 150, izgrađeno je 1.000 kvadrata.

Ovaj objekat je, kako je ranije pisao BIRN, u suprotnosti sa uslovima koje je izdao Republički zavod za zaštitu prirode i višestruko prelazi odobrene dimenzije, a inspekcija je naložila rušenje tek pošto je BIRN zatražio dokumentaciju od Ministarstva građevinarstva.

Od rušenja pak, za sada barem, nema ništa.

Prema nalazu inspekcije, u izveštaju koji je dostavljen BIRN-u, piše da je izgrađen objekat "armirano-betonske konstrukcije, na četiri nivoa, površine koja u zbiru ima oko 1.000 kvadratnih metara". Proverom dostupnih dokumenata BIRN otkriva da objekat na Pančiću podiže Snežana Mitković iz Smedereva. Iako niko od nadležnih institucija nije obavestio resorno ministarstvo o tome da objekat koji se gradi na Pančićevom vrhu nije u skladu sa saglasnošću koju su izdali, ministarstvo građevinarstva je poslalo inspekciju, koja je utvrdila da objekat koji se gradi nije u skladu sa propisima.

foto: Birn / Gordana Andrić

Espreso.co.rs je pokušao da u opštini Brus, a potom i u Ministarstvu građevine u petak sazna da li je planirano rušenje spornog objekta, i kada, ali kako su nam rekli, svi inspektori su bili na terenu i nisu mogli da nam daju takvu informaciju.

"Republička građevinska inspekcija izašla je u kontrolu i utvrdila da objekat koji se gradi nije u skladu sa propisima i naložila investitoru da objekat sruši. Investitor je primio odluku inspektora u kojoj se nalaže uklanjanje objekta, ali je zatražio dodatni rok za ovaj objekat od 15 dana zbog zdravstvenih problema. Građevinska dozvola za gradnju ovog objekta do sada nije izdata", navodi se u ranijem saopštenju ministarstva.

Bojan Milovanović, direktor Nacionalnog parka Kopaonik, rekao je za N1 da je njihova uloga nadzorna, jer investitor mora da prijavi radove, a da su oni u obavezi da o početku radova izveste inspekcije.

"Mi smo u obavezi da kada počne gradnja privremenih objekata, za koje dozvole izdaju lokalne samouprave, obaveštavamo inspekcije Raškog ili Rasinskog okruga. Nakon toga oni određuju dinamiku mogućnosti kontrole, odnosno da li se sprovodi gradnja prema izdatim dozvolama", kaže Milovanović.

Republička građevinska inspekcija zatražila je od opštine Brus kompletnu dokumentaciju o ovom objektu, ali, prema poslednjim informacijama televizije N1, dokumentacija još nije dostavljena.

(Espreso.co.rs / N1, BIRN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.