VOLITE DA PIJETE KAFU? Uvodi se nova taksa za omiljeni napitak! Ovo vam se neće svideti!
Foto: Stock Shutterstock

nova cena kafe

VOLITE DA PIJETE KAFU? Uvodi se nova taksa za omiljeni napitak! Ovo vam se neće svideti!

Proizvođači se za sada ne izjašnjavaju o eventualnom povećanju cena, pre svega jer se još ne zna koliko će iznositi trošak za akcizne markice

Objavljeno: 07.12.2017. 15:31h
  • 3

U Srbiji će od januara biti uvedene akcizne markice za kafu, pa se nameće pitanje da li će novi namet dovesti do poskupljenja omiljenog napitka u zemlji.

Ako se tome doda i rast akciza na kafu, koja se redovne usklađuje početkom svake godine za iznos inflacije u prethodnoj, onda je izvesnost poskupljenja još veća.

Proizvođači se za sada ne izjašnjavaju o eventualnom povećanju cena, pre svega jer se još ne zna koliko će iznositi trošak za akcizne markice.


Veliki proizvođači će pokušati da nađu način da se taj novi izdatak ne prelije na potrošača ukoliko cena same markice koju bi trebalo da odredi država, ne bude nerealno velika.

Tim pre, što su inicijatori njenog uvođenja bili upravo najveći proizvođači Atlantik grupa, Štraus adriatik i Nestle, koji i drže najveći deo tržišta Srbije, kako bi se smanjila siva zona poslovanja i nelojalna konkurencija.

Ekonomista Ivan Nikolić ocenio je da uvođenje akciznih markica na kafu ne mora da izazove poskupljenje u maloprodaji jer bi taj trošak mogli da namire prodavci, umesto da ga prenesu na potrošače, pošto cena sirove kafe nije promenjena od prošle godine.

Akciza na neprženu kafu trenutno iznosi 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu i od tog poreza se očekuje četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnom budžetu iduće godine.

foto: Stock Shutterstock


Ekonomista Saša Đogović, pak smatra, da će do povećanja cene kafe ipak doći.

“Ako pogledamo oktobar 2017. na oktobar prošle godine, cena u kategoriji čaj/kafa/kakao porasla je za 8,9 odsto i to povećanje dominantno se odnosi na kafu”, navodi Đogović za B92.net.

To bi, prema njegovim rečima, moglo da čak i poveća prodaju kafe slabijeg kvaliteta na pijacama i tu svoju ulogu svakako ima inspekcija, koja bi to trebalo da sankcioniše.

U svakom slučaju, reč je o proizvodu neelastične tražnje i uz poskupljenje kafe ne bi trebalo očekivati da se smanji poromet, smatra Đogović.

(Espreso.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media