Srbi izbacuju keš iz upotrebe: Od sad možete da držite pare samo na računu?! (FOTO)

Elektronsko plaćanje

Srbi izbacuju keš iz upotrebe: Od sad možete da držite pare samo na računu?! (FOTO)

Pranje, odnosno legalizacija para stečenih od kriminalnih aktivnosti, ovim će biti potpuno onemogućeni, tvrde pojedini ekonomisti
Objavljeno: 22.12.2015. 11:03h
Da li bi u Srbiji bezgotovinska plaćanja i elektronski novac uskoro bi mogli da postanu jedina opcija? Slične planove već imaju skandinavske zemlje: Norveška, Švedska i Danska. Znači li to da će i bankomati otići u penziju, a novčanici će ostati prisutni samo kao modni detalj?

Srbija opljačkana za 40 milijardi dolara! Ni prljavi novac nas neće!

Nadležni u pomenutim zemljama smatraju da će na ovaj način smanjiti troškove i istovremeno dobiti mnogo potpuniju kontrolu nad tokovima novca. Pranje, odnosno legalizacija para stečenih od kriminalnih aktivnosti, kao i finansiranje terorističkih organizacija - biće skoro onemogućeni.

Dvize, dvize, dvize: Na današnji dan pre 25 godina država je dovela dilere na ulice (VIDEO)

Međutim, pokušaj švedskih banaka da izbegnu plaćanje gotovinom, kao i ukidanje bankomata u ruralnim predelima izazvalo je ogorčenje građana.Skandinavske zemlje su od Srbije prilično daleko geografski, a još više po stepenu privrednog razvoja i standarda. Ali i u Srbiji elektronska plaćanja imaju sve više poklonika.

Ove korporacije drže svet u šaci: Oni su pravi vladari svega što postoji! (FOTO)

- Nestajanje keša je civilizacijska neminovnost, ali nije realno očekivati da se klasični modeli plaćanja gotovinom ukinu u bliskoj budućnosti na globalnom nivou - kaže profesor sa Beogradske bankarske akademije dr Branko Živanović.

- U Švedskoj je već dozvoljeno prometnicima da istaknu natpis i obaveste potrošače da odbijaju gotovinu u maloprodajnim objektima. Istu praksu uvešće i Danska od naredne godine, a keš će morati da primaju samo u objektima zdravstvene zaštite. Planirano je da gotovinska plaćanja u ovim delovima Evrope nestanu do 2020. godine - objašnjava on.- Kod nas stasavaju generacije koje ne mogu da zamisle život bez laptopa, tableta ili mobilnog telefona. Zbog svega toga mislim da će se kod nas elektronska plaćanja brže razvijati nego što se to u prvi mah čini. Naravno biće otpora posebno od strane starijih i siromašnijih slojeva tako da će se keš kod nas još dugo zadržati - kaže on.

Ekonomista Branko Dragaš napisao je kritički status na Fejsbuku ističući da će ukidanjem gotovine građani postati robovi banaka.

- Protiv toga sam da sve novce držite na računu, u komjuteru koji može da zabaguje i izbriše - napisao je on. 

(Espreso.rs / Dnevnik)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media