OBJAVLJENA MAPA BOGATSTVA EVROPE: Imate li hrabrosti da pogledate GDE JE TU SRBIJA?
Foto: JakubMarian.com

poražavajuće

OBJAVLJENA MAPA BOGATSTVA EVROPE: Imate li hrabrosti da pogledate GDE JE TU SRBIJA?

Objavljena mapa prikazuje srednju vrednost bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima

Objavljeno:

Jakub Marijan, poznati kartograf, objavio je na svojoj web stranici mapu koja prikazuje raspodelu bogatstva u Evropi.

Prikazani podaci temelje se na analizi švajcarske multinacionalne finansijske kompanije Credit Suisse, koja meri bogatstvo sabiranjem vrednosti finansijske i ostale imovine i oduzimanjem vrednosti dugova.

Objavljena mapa Evrope prikazuje srednju vrednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima. Mapa je objavljena na portalu jakubmarian.com.

foto: JakubMarian.com

Kako je portalu Index pojasnila ekonomista Vedrana Pribičević, ovu kartu ipak ne treba uzeti zdravo za gotovo.

Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Evropske unije. Za neke od zemalja EU-a koristi se proračun baziran na ukupnim bilansima domaćinstava, koji beleže šta na određeni dan posjeduje domaćinstvo, odnosno šta duguje, a za neke zemlje upotrebljeni su podaci utemeljeni na finansijskim bilansima, u koje je uključena samo finansijska imovina. U ukupne bilanse domaćinstava uključeno je sve, pa i nekretnine, tumači Pribičević. Prema ovim podacima, Srbija je najsiromašnija od zemalja u okruženju, sa 5.300 dolara po stanovniku. Bosna ima 8.900, Hrvatska 18.000, Slovenija 42.000, Makedonija 5.700, a Crna Gora 14.000. Ipak, i ove cifre treba uzeti sa rezervom jer se radi o procenama utemeljenim na podacima lošijeg kvaliteta, napominje autor karte.

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dve najbogatije države su Švajcarska i Luksemburg, a slede Norveška, Francuska i Velika Britanija.

Najsiromašnije države u Evropi su Ukrajina i Belorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.