PUTARINE I DO 3 PUTA SKUPLJE! Pogledajte koliko sad plaćate put od Beograda do NS, Subotice...
Foto: Dragana Udovičić, Ilustracija

samo raste!

PUTARINE I DO 3 PUTA SKUPLJE! Pogledajte koliko sad plaćate put od Beograda do NS, Subotice...

Da li mislite da su ove cene opravdane?

Objavljeno: 06.12.2017. 14:28h
  • 13

Putarina na auto-putu E-75 Beograd–Subotica značajno je poskupela.

Tako sada umesto 120 dinara, koliko je koštala, vozači putničkih vozila treba da plate čak 230 dinara više.

Na tom delu auto-puta E-75 počeo je da važi otvoreni sistem naplate putarine, budući da sada na auto-putu Beograd–Subotica u potpunosti važi zatvoreni sistem naplate, za celu deonicu putnička vozila plaćaju putarinu od 560 dinara, dok od Novog Sada do najsevernijeg grada na severu Bačke vožnja košta 350 dinara.

Treba reći da cena putarina na auto-putu u zatvorenom sistemu naplate nije proizvoljna, već se izračunava na osnovu pređene kilometraže, a kilometar staje 3,64 dinara, pa odatle i cena, recimo, putarine do Novog Sada do Subotice, koje deli oko 110 kilometara.

Vozači koji se na auto-put uključe u Novom Sadu i čije je odredište Zmajevo, vožnju auto-putem platiće 110 dinara, dok je deonica Novi Sad – Vrbas 150. Putarina do Feketića košta 230 dinara, do Bačke Topole 270, a ako se putuje do Žednika, putarina košta 310 dinara. Vozači koji se na auto-put uključuju u Subotici, do Žednika će platiti putarinu 40 dinara, a do Bačke Topole 80. Deonica Subotica–Feketić košta 120 dinara, Subotica–Vrbas 200, dok je na deonici Subotica–Zmajevo putarina 240 dinara.

Da će na tom delu auto-puta E-75 Beograd–Subotica otovreni sistem naplate biti zamenjen zatvorenim sistemom znalo se već nekoliko meseci, ali je pre toga bilo potrebno da se završi izgradnja bočnih naplatnih stanica Zmajevo, Vrbas, Bačka Topola, Žednik i Feketić, što je sada i urađeno. Uvod u promenu bilo je otvaranje savremene naplatne stanice „Subotica–jug” polovinom oktobra, kada je započela naplata putarine za deonicu dugu 33,3 kilometra, od od petlje „Subotica–sever” do petlje „Bačka Topola”.

Istovremeno, od uspostavljanja zatvorenog sistema naplate putarine na tom auto-putu na deonici Beograd–Subotica postoje samo dve čeone naplatne stanice – Stara Pazova i Subotica–jug, a prestala je da radi naplatna stanica Sirig. Naplatna stanica Subotica–jug, koja ima osam naplatnih kanala, ima znatno veću propusnu moć nego što je imala ona u Sirigu, što će pozitivno uticati na smanjenje gužve, posebno tokom leta.

Cena zavisi od kategorije vozila

Uz uspostavljanje zatvorenog sistema putarine na auto-putu Beograd–Subotica, a na deonici od Novog Sada do Subotice, skuplja je vožnja za sve kategorije vozila: za vozila prve/a kategorije od Novog Sada do Subotice iznosi 180 dinara, a za prvu kategoriju, putnička vozila, 350. Vozila druge kategorije za tu deonicu plaćaju putarinu 520 dinara, a vozila koja pripadaju trećoj kategoriji, recimo autobusi, platiće 1.040. Najviše će korišćenje auto-puta od Novog Sada do Subotice plaćati vozila četvrte kategorije – 2.080 dinara.

(Espreso.rs / B92 / Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media