ŠOK U SRPSKIM SUPERMARKETIMA! Sve je preko noći poskupelo, a EVO KAKO REAGUJU SRBI! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

SAMO NAM JE JOŠ TO FALILO

ŠOK U SRPSKIM SUPERMARKETIMA! Sve je preko noći poskupelo, a EVO KAKO REAGUJU SRBI! (FOTO)

Pitali smo sugrađane šta misle o povećanju cena životnih namirnica

Objavljeno: 13:19h
Bojana Kontić

Ovih dana, građane Srbije zateklo je povećanje cena određenih namirnica, od kojih neke koštaju čak i duplo. Pre svega, porasle su cene svežeg mesa, voća i povrća, a nova poskupljenja se tek najavljuju.

U medijima se pojavila informacija da su glavni uzročnici rasta cena suša koja je ove godine pogodila Srbiju, ali i loše stanje u domaćem stočarstvu.

Ovo su neke od cena koje smo zatekli na na današnjim rafovima prodavnica:

- Svinjska pečenica 659 dinara

- Svinski vrat 629 dinara

- Svinjska plecka 509 dinara

- Svinjska krmenadla 500 dinara

- Pileći file 700 dinara

- Pileći batak i karabatak 369 dinara

- Crveni luk 70 dinara

- Plavi patlidžan 60 dinara

- Krastavac 70 dinara

- Krompir 60 dinara

- Limun 250 dinara

- Kivi 530 dinara

- Pomorandža 230 dinara

- Koka kola Zero 0.5l 60 dinara

foto: Espreso.co.rs

Pitali smo sugrađane šta misle o povećanju cena životnih namirnica i naišli na očekivane odgovore - da je i bez povećanja bilo dovoljno teško!

foto: Espreso.co.rs

- Kad treba da krenem u kupovinu zaboli me glava. Meso je sve skuplje, i kad za nas petoro treba da kupim po šniclu barem, znam da moram za to da izdvojim 600 dinara minimum. A gde su ostale namirnice? Sve je užasno skupo - rekla je M. K.

foto: Espreso.co.rs

Na izlazu iz marketa sreli smo i jednog starijeg sugrađanina, koji se na cene svakako žali, iako nije primetio da su skočile:

-Crveni luk je 70 dinara, limun je skup kao đavo, za šta god da se uhvatim moram da kupujem na komad jer za kupovinu na kilo - nemam! - rekao je naš sagovornik

foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs

Skuplji su i sokovi, i pojedine vode, zapazio je naš reporter.

foto: Espreso.co.rs

Pozvali smo ekonomistu Milana Kovačevića kako bi proverili da li su tačne informacije da su suša i pokolj svinja krivi za poskupljenje namirnica.

- Nije samo to razlog. Što se tiče svinja, razlozi su što mi odavno nismo rešili problem svinjarstva, kod nas postoji kuga, naše se svinje ne mogu izvoziti, pa zbog toga mi odavno uvozimo svinjetinu. Imamo lošu politiku i nismo osposobili domaće svinjarstvo, zbog toga rastu cene, a mislim da su čak duplirane - objašnjava gospodin Kovačević.

On se osvrnuo i na navode pojedinih stručnjaka da je suša jedan od razloga poskupljenja određenih artikala.

- Ne verujem ni da je suša razlog poskupljenja drugih artikala. Mi ove godine imamo dvostruko veću inflaciju nego lani. Rast cena u celini u proseku ove godine je, negde približno, dvostruko veći nego prethodne godine. Dažbine su povećane i po tom osnovu se desilo poskupljenje. Kada na primer cena nafte opada u svetu, kod nas porastu cene - komentariše povećanje cena ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

- Generalno, mi imamo sistemski razlog za ponovnu inflaciju, a ove priče pred izbore, da će se povećati zarade, dovešće do inflacije ukoliko se te zarade previše povećaju. Lično mislim da je važan elent naše inflacije u prošloj i ovoj godini to što se uzima raznim dažbinama oko 9% više nego prethodne godine. Kada vi svakome uzmete onda se i on pokušava koprcati sa povećanjem cena kako bi uzeo nešto više - zaključuje Kovačević.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.