Ove korporacije drže svet u šaci: Oni su pravi vladari svega što postoji! (FOTO)

od bombone do baterije

Ove korporacije drže svet u šaci: Oni su pravi vladari svega što postoji! (FOTO)

Visoko su rangirane na Forbsovoj listi, a vrednost im se meri desetinama i stotinama milijardi dolara
Objavljeno:

Možda mislite da, kada nešto kupujete, svoj novac dajete jednom brendu ili kompaniji, dok u stvarnosti, baš ti, naizgled suparnički brendovi, mogu da pripadaju jednoj istoj korporaciji. Vrlo mladi i vrlo bogati: Oni su svoje milijarde zaradili sami! (FOTO) Iako postoji veoma mnogo brendova, mnoge od njih poseduje jedna korporacija. Predstavljamo vam 5 najvećih korporacija, koje vladaju svetom. 1. Kraft Foods Na Forbsovoj listi 2000 najvrednijih brendova, ova korporacija zauzima 60. mesto, sa vrednošću preko 52 milijarde dolara. To je jedna od retkih kompanija, koja se drži onoga što im dobro ide. Bave se proizvodnjom hrane, ali proizvode toliko vrsta, da je praktično nemoguće navesti sve brendove koje poseduju.

Njihovi brendovi su: Cheez Whiz, Mayo, Miracle Whip, A1 7 Bullseye Barbeque Sauces, Jello, Maxwell House, and Nabob. Poseduju i brendove bezalkoholnih pića: A&W, Dr. Pepper, Welch’s, Mott’s, Canada Dry, Crush, Clamato, Snapple, Squirt, i Sunkist. U njihovom vlasništvu su i RITZ, Wheat Thins, Planters, Triscuit, Del Monte, Kool-Aid, Capri Sun, Philadelphia Cream Cheese, Cracker Barrel, i Velveeta.
Kraft poseduje i kompanije koje se bave proizvodnjom slatkišta: Bakers, Toblerone, Cadbury, Certs, Chiclets, Bubbleicious, Stride, Halls, Dentyne, Clorets, Oreo, Fig-Newton, Teddy Grahams, Chips Ahoy, Maynards, Caramilk, Sour Patch Kids, Crispie Crunch, Oscar Mayer, Shake & Bake, Honey Maid, i Mr. Christie’s!
Ovi brendovi su samo neki od svih u posedu ove korporacije! 2. Unilever Unilever je korporacija čiji širok spektar kompanija proizvodi sve: od proizvoda za kuću, do predmeta za ličnu negu i hranu. Oni poseduju neke od najprestižnijih brendova na svetu, što znači da neki njihov proizvod koristite praktično svakog dana. Korporacija se nalazi na 113. mestu Forbsove Global 2000 liste, i vredi više od 129 milijardi dolara.
Nekoliko kompanija koje poseduju prozivode sredstva za čišćenje i higijenu: Sunlight, Vim, Via, Sun, and Breeze, Q-tips, Comfort, Degree, Vaseline, Dove, AXE, Lever 2000, St. Ives, Suave, Noxema, Thermasilk, TRESemme, Alberto i Cutex.
Poseduju i brendove smrznutih poslastica: Cornetto, Ben & Jerry’s, Popsicle, Klondike, Magnum, i Breyer’s, a u njihovom vlasništvu su i kompanije Lipton, Red Rose, Knorr, Becel, Slim-Fast, Skippy, Hellman’s, i Bovril. 3. PepsiCo Kompanija je poznata po istoimenom piću, ali mnogi ljudi znaju da oni proizvode brojne druge stvari. To je zapravo ogromna krovna korporacija, koja u svom posedu ima nekoliko drugih glavnih brendova. Na Forbsovoj listi su na 99. poziciji, sa vrednošću od 143 milijarde dolara.
PepsiCo poseduje Yum!Brands, koji su vlasnici brendova: Taco Bell, KFC, Pizza Hut i Wing Street, kao i kompanije Tropicana, Aquafina, MUG, Mountain Dew, 7up, Brisk, Gatrade i mnoge druge. U njihovom posedu su i Aunt Jemima, Captain Crunch, Life cereal, Chewy granola bars, kao i Ruffles, Fritos, Sunchips, Lays, Tostitos, Doritos i Cheetos. 4. P&G Procter & Gamble je krovna kompanija sa ogromnim portfoliom proizvoda i korporacija. To je jedna od, ako ne i najveća, roditeljska kompanija sveta. Nalazi se na 36. mestu Forbsove liste, sa vrednošću oko 225 milijardi dolara.
U kući definitivno imate neki od P&G proizvoda. Korporacije poput: Dawn, Tide, Bounce, Cascade, Gain, Joy, Cheer, Ivory, Zest, Downy, Mr. Clean, Febreze, Bounty, Comet, i Puffs su u vlasništvu P&G mega-korporacije.
Takođe, P&G poseduje i brojne kompanije koje se bave proitzvodima za ličnu higijenu Herbal Essence, Head & Shoulders, Pantene, Nice’n Easy, Gillette, Old Spice, Tampax, Pampers, Always, Charmin, Oral-B, Crest, Scope, Fixodent, Vicks, Metamucil, CLAIROL, Olay, Covergirl i Pepto Bismol. P&G čak poseduju i kompanije: Braun, Duracell, PUR, Lacoste i Hugo Boss.
5. Nestle Nestle je dobro poznata kompanija koja proizvodi slatkiše, ali oni proizvode veliki broj različitih stvari i poseduju brojne kompanije. Nalaze se na 30. mestu Forbsove liste i vrede 247 milijardi dolara.
Nikada ne biste rekli da su u posedu Nestlea: L’Oreal, Garnier, VICHY, Maybelline, The Body Shop, i Biotherm kompanije. Tu su i Ralph Lauren, Giorgio Armani, Yves Saint Laurent, i DIESEL modni brendovi i licence za njihove parfeme.
U njihovom vlasništvu su i kompanije za proizvodnju hrane za kućne ljubimce: Purina, Beneful, Friskies, Alpo, Fancy Feast i mnogi drugi. Takođe, kompanije: Wonka, Turtles, Rolo, Kit Kat, Aero, Jell, Coffe Crisp, O’Henry, Crunch, Drumsticks i Parlour. U njihovom vlasništvu su i kompanije Perrier, Vittel, Poland Springs, Delissio i još mnogi drugi.
Tu su i neizostvane Nescafe i Coffee Mate! (Espreso.co.rs / Luxlife)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.