Srbija gubi 400 miliona evra svake godine! Da li ste i vi doprineli tome?

Porazno

Srbija gubi 400 miliona evra svake godine! Da li ste i vi doprineli tome?

Gotovo trećina ukupne srpske ekonomije nalazi u sivoj zoni, pa je šteta po državni budžet enormna
Objavljeno: 18:02h

Blizu 400 miliona evra Srbija izgubi svake godine zbog - sive ekonomije. To znači da se oko 30 odsto ukupne ekonomije nalazi u sivoj zoni. Teroristi, kakvo biste oružje? Imamo kalašnjikov za 700 evra, pištolj za 150 (FOTO) S obzirom na to da akcize na duvan, alkohol i gorivo, pored poreza, donose najveće prilive u budžet nije ni čudno što država svim snagama pokušava da spreči šverc te robe.

Od početka 2014. do oktobra 2015. godine, prema podacima Poreske uprave, podnete su 524 krivične prijave za krivično delo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda. Zaplenjeno je više od 110 tona duvana i preko 500 hiljada paklica cigareta. Doneta je i prva presuda za šverc duvana u oktobru 2015, kada je Specijalni sud osudio Senada Plojovića na dve i po godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivičnog dela krijumčarenja, kao i na novčanu kaznu od milion dinara zbog šverca cigareta. Tom odlukom suda, od okrivljenog je oduzeto ukupno 7.500 paklica cigareta bez akciznih markica.
Ipak, u periodu od 2014. do oktobra 2015, prema podacima Poreske policije, čak dve trećine krivičnih prijava zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda je odbačeno, a dodatni problem stvara i sporost u rešavanju predmeta. Da bi se to prevazišlo poreska policija je inicirala izmenu člana 176 Zakona o poreskoj administraciji, s ciljem da se pored onoga ko prodaje švercovanu robu, krivična prijava podnosi i protiv onih koji je nabavljaju radi stavljanja u promet. U sklopu podizanja kapaciteta srpskog pravosuđa, planirana je i specijalizacija sudija i tužilaca za određenu vrstu krivičnih dela - finansijski kriminal, krivična dela protiv privrede, koruptivna krivična dela, putem dodatnih edukacija, kroz Pravosudnu akademiju i posebne programe. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.