Srbija tapka u mestu: Decenija pregovora sa STO i još smo u predvorju

Najgori u regionu

Srbija tapka u mestu: Decenija pregovora sa STO i još smo u predvorju

U procesu pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji Srbija završila pregovore sa 14 zemalja, a potrebno je da ih okonča sa još četiri zemlje: SAD, Brazilom, Ukrajinom i Rusijom
Objavljeno:

Dok su ostale zemlje regiona prosečno pregovarale oko šest godina sa STO, Srbije se i dalje "pati" u pojedinačnim pregovorima sa zemaljama članicama! Trenutno u pregovorima najviše zatežu Ukrajinci jer imaju prilično velike zahteve, ne samo od Srbije nego i od drugih zemalja. - Bilo je pokušaja da se to reši bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini, ali je Ukrajina imala ekstremne zahteve i nije pokazivala volju da problem reši na taj način, objasnila je pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

- Sa SAD je još ostalo da se usaglasi nekoliko tarifnih linija iz poljoprivrede, odnosno za nekoliko pojedinačnih proizvoda iz te kategorije, za šta je postignut dogovor da se uradi na kraju pristupanja, naglasila je Todorovićeva. Sa Brazilom u toku pregovori o nekoliko proizvoda iz kategorije mesa.
Srbija je u procesu pristupanja STO do sada promenila veliki broj zakona: o trgovini, poljoprivredi, veterini, zdravlju bilja, intelektualnoj svojini, kao i tehničke propise i standardizaciju, i preostala joj je samo izmena zakona o genetski modifikovanim organizmima. (Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.