SKANDAL TRESE HRVATSKU! Patike koje je obožavala Jugoslavija SU PLAGIJAT?!
Foto: Youtube printscreen

da li su?

SKANDAL TRESE HRVATSKU! Patike koje je obožavala Jugoslavija SU PLAGIJAT?!

Fotografije na kojima predsednica u zagrebačkoj Areni na finalu Dejvis kupa pozira s ispruženim nogama obuvena u startasice postale su hit na društvenim mrežama

Objavljeno:

Dizajner Boris Ljubičić tvrdi da industrija obuće Borovo u svojim dućanima prodaje model startasica koji je plagijat njegovog predloga dizajna poznatih patika.

Kaže kako ga je hrvatska fabrika plagirala premda je fabrici ranije bio dobro poznat njegov predlog dizajna startasica.

Reč je o startasicama sa stilizovanim crveno-belo-plavim kvadratićima, modelu hrvatskih popularnih patika koje je proslavila predsednica Kolinda Grabar Kitarović u januaru ove godine. Fotografije na kojima predsednica u zagrebačkoj Areni na finalu Dejvis kupa pozira s ispruženim nogama obuvena u startasice postale su hit na društvenim mrežama. “Dizajneri iz Studija Åbäke (Benjamin i Patrick) priredili su 2008. godine dizajn za startasice prema mom projektu te ga ponudili Borovu. Proizvedeni su i prvi uzorci, ali do realizacije projekta nije došlo, iako su kolege Benjamin i Patrick taj model startasica želeli da lansiraju na tržišta u Parizu i Londonu. Isti uzorak dizajna ponudio sam na konkursu za nove startasice 2014. godine”, rekao je za Tportal Boris Ljubičić. Iako na tom konkursu njegov predlog nije prošao, Ljubičić napominje kako je Borovu bio dobro poznat njegov dizajn startasica. “Sada se na tržištu pojavljuje uzorak koji je frapantno sličan mom dizajnu. Ili stručno i pravno rečeno - potpuni plagijat’, tvrdi poznati hrvatski dizajner. "Moj koncept koji postoji još od 1990. godine, uz standardne crvene i bele, ima i plave kvadrate. Taj je koncept putem medija dobro poznat ne samo struci, već i najširoj javnosti’, kaže Ljubičić. Dodaje da će se Borovu obratiti njegov advokat i upozoriti ih na zakonske posledice plagiranja. Moguć je, kaže, dogovor, prema kojemu bi Borovo “pod odgovarajućim finansijskim uslovima” na tržište pustilo njegov dizajn poznatih patika. Ako dogovora ne bude, Ljubičić kaže da će ih tužiti. Fabrika obuće Borovo za sada nije želela da komentiriše tvrdnje Borisa Ljubičića.

(Espreso.co.rs / tportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.