ŠOK U SRPSKIM MENJAČNICAMA: Kurs EUR i RSD skoro isti, zašto?
Foto: Zorana Jevtić

retkost

ŠOK U SRPSKIM MENJAČNICAMA: Kurs EUR i RSD skoro isti, zašto?

Menjači nerado govore o tome kako formiraju svoju cenu i zašto neki od njih imaju nižu cenu od konkurencije

Objavljeno:

U mnogim menjačnicama u Beogradu u poslednjih nekoliko dana razlika između prodajnog i kupovnog kursa evra bila je samo 30 do 40 para.

To praktično znači da su se kursevi izjednačili, piše "Politika".

Ovo je, kako kažu poznavaoci prilika, retkost na domaćem tržištu. Banke, međutim, ne vode ovakvu kursnu politiku pa su kod njih rasponi između gornjeg i donjeg kursa znatno veći - i do pet dinara. Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije kaže da su male margine između kurseva, kako se to stručno kaže, posledica stabilnosti kursa dinara prema evru. "To znači da oni koji trguju devizama očekuju da će kurs biti stabilan s malim oscilacijama. Menjačnice, banke i ostali tržišni učesnici od rizika budućih promena vrednosti dinara i deviza štite se tako što prave veću razliku između kupovnog i prodajnog kursa. Kad se te margine u proseku povećaju, na primer na tri dinara, to znači da menjači strahuju da bi mogli da pretrpe štetu usled promene kursa", kaže on.

foto: AP

Ipak, kurs evra u beogradskim menjačnicama nije ujednačen. Menjači nerado govore o tome kako formiraju svoju cenu i zašto neki od njih imaju nižu cenu od konkurencije. "To vam je kao kod bilo koje druge robe. Što je jeftinija više će se prodati. Što je bolji kurs, veći je promet. Sve zavisi kakvu ko politiku void”, kažu u jednoj menjačnici. U Narodnoj banci Srbije kažu da saglasno Odluci o uslovima i načinu rada deviznog tržišta, banke još od 2002. slobodno, u skladu sa poslovnom politikom, formiraju kursne liste. Osim toga, jaka konkurencija između banaka, kojih trenutno ima 30, a posebno menjača, kojih ima oko 3.000, utiče da raspon između kupovnih i prodajnih kurseva bude uži.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.