NEZAMENJIVI SPASKOVSKI: RTB Bor grca u dugovima, ALI DIREKTOR OSTAJE!
Foto: Beta / Miloš Miškov

odluka ministarstva

NEZAMENJIVI SPASKOVSKI: RTB Bor grca u dugovima, ALI DIREKTOR OSTAJE!

Da će umesto novog menadžmenta, RTB-om i dalje rukovoditi Blagoje Spaskovski nagovestio je pre nekoliko dana i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

Objavljeno:

Dugogodišnji direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski nastaviće da vodi ovu firmu iako je još krajem 2016. raspisan tender za izbor profesionalnog menadžmenta, potvrđeno je za Insajder iz Ministarstva privrede. U odgovoru navode da je „radna grupa za privatizaciju RTB-a, u skladu s dogovorom sa MMF-om, odlučila da što pre treba ući u postupak privatizacije zbog velikog interesa strateških investitora iz Kine, Rusije i Kanade“.

Na pitanje novinara Insajdera zbog čega nije realizovan tender i izabran profesionalni menadžment za RTB Bor, iz Ministarstva privrede kažu da je s obzirom na trenutno dobru likvidnost RTB-a i cenu bakra od 6.000 dolara po toni, odlučeno da se što pre pronađe strateški partner.

Tender za izbor profesionalnog menadžmenta raspisan je krajem prošle godine i nekoliko je puta produžavan. Poslednji rok je istekao 31. jula.

Da će umesto novog menadžmenta, RTB-om i dalje rukovoditi Blagoje Spaskovski nagovestio je pre nekoliko dana i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

foto: Dragan Kadić

“Vlada Srbije u ovom trenutku pregovara sa kompanijama iz Kine, Rusije i Kanade, koje su zainteresovane za strateško partnerstvo sa RTB-om. Sve te kompanije rade svoje procene stanja isplativosti ulaganja u RTB. Aktuelni menadžment je tu da im pruži svu neophodnu pomoć, a odluku koja će kompanija biti partner RTB-a donećemo nakon detaljnih sagledavanja”, rekao je Antić.

Još bez odgovornih za nekontrolisano trošenje

Blagoja Spaskovskog Vlada Srbije imenovala je na mesto generalnog direktora krajem oktobra 2008, a na predlog tadašnjeg ministra ekonomije i lidera URS-a Mlađana Dinkića.

Upravo tada je počeo novi investicioni ciklus u Boru.

Insajder se poslovanjem RTB-a Bor bavio u serijalu Rudnik dugova još 2013. Uprkos bronjim dokazima o tome da se novi investicioni ciklus u Boru pretvorio u nekontrolisano trošenje sredstava, do danas za to niko nije odgovarao.

Najbolji primer nekontrolisanog trošenja je upravo gradnja Topionice koja je koja je građena kreditima za koje je garantovala država.

Kako je objavio Insajder, gradnja nove Topionice uvećana je trostruko za tri i po godine godine - sa 100 na čak 300 miliona evra. Posao je dodeljen kanadskoj firmi Lavalin u direktnim pregovorima, bez tendera, a ceo posao je završen u uskom krugu ljudi.

Početkom godine mediji su objavili da je policija po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal počela predistragu o jednom od najvećih poslova u RTB-u poslednjih decenija - gradnji Topionice.

Ova investicija je započeta u vreme kada je ministar ekonomije bio Mlađan Dinkić, a upravo je njegovo ministarstvo odobrilo ceo posao. Dinkić je u januaru saslušan u policiji u svojstvu građanina, a jedna od tema je bila i Topionica.

foto: Fonet

(Ne)zamenjivi Spaskovski

Blagoje Spaskovski je tokom 90-ih bio je član SPS i direktor Rudnika bakra Bor, zavisnog preduzeća RTB-a, a smenjen je posle promene vlasti 2000. Nakon bezuspešnih pokušaja prodaje, a zatim i pronalaženja strateškog partera za RTB, oktobra 2008. Spaskovski dolazi na čelo ove kompanije.

Blagoje Spaskovski pominje se u beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2002. zbog, kako se navodi, zloupotreba u poslovanju prilikom nabavljanja opreme za Rudnik bakra Bor.

Zbog malverzacija u poslovanju dok je bio na čelu preduzeća, protiv njega je posle 2000. godine podignuto više krivičnih prijava, ali je na sudu oslobođen optužbi 2004. Po postavljenju na mesto direktora RTB 2008. Blagoje Spaskovski postao je funkcioner URS-a. Bio je nosilac liste URS i SDPS na lokalnim izborima u Boru 2010. godine.

Kako su se odnosi snaga na političkoj sceni menjali, tako je i Blagoje Spaskovski menjao stranke kojima je davao podršku. Po odlasku Mlađana Dinkića sa funkcije ministra u Vladi Mirka Cvetkovića od februara 2011, Spaskovski je davao podršku funkcionerima Demokratske stranke. Ministri iz ove partije posećivali su RTB, a u ovoj firmi nekoliko puta bio je i tadašnji predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić. Iako je formalno i dalje bio predsednik URS-a u Boru Blagoje Spaskovski na parlamentarnim izborima u maju 2012. nije bio na listi ove stranke, a na predsedničkim izborima na kojima je URS imao svog kandidata podržao je lidera DS Borisa Tadića.

Nakon izbora 2012. kada Demokratska stranka nije uspela da formira Vladu Srbije, već su u vladajuću koaliciju ušle SPS, SNS i Ujedinjeni regioni Srbije, Spaskovski je ponovo počeo da dolazi na sednice Glavnog odbora URS-a.

Kada je promenjena vladajuća koalicija u Boru – izbačena Demokratska stranka, a umesto nje u vlast ušla Srpska napredna stranka, generalni direktor RTB-a, koji je bio i predsednik lokalnog odbora URS-a u Boru, Blagoje Spaskovski prešao je u SNS.

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.