Postoje tajni kodovi iza bizarnih imena IKEINOG nameštaja! Šta oni znače? (FOTO) (GIF)
Foto: Filip Plavčić

Björksnäs, Oumbärlig i Nornäs

Postoje tajni kodovi iza bizarnih imena IKEINOG nameštaja! Šta oni znače? (FOTO) (GIF)

Ovo je priča koja stoji iza neobičnih imena ove švedske prodavnice nameštaja, iza imena koja ni ne možete da izgovorite...

Objavljeno:

BILI SMO U IKEI PRE SVIH: Našli smo stvar od 50 dinara, pobegli od one od preko 1.000 EVRA! (FOTO)

Imena Ikeinog nameštaja su jako znimljiva, često bizarna i zbunjujuća, ali i dobar način kako da se ne zaboravi šta je šta u prodavnici. Ali, da li su ova imena sasvim slučajna i zbog čega se nameštaj kao što je to kuhinjski sto zove ‚‚Björksnäs", tiganj ‚‚Oumbärlig", a vinski ormarić ‚‚Nornäs".

Ovo je priča koja stoji iza tih neobičnih imena ove švedske prodavnice nameštaja, a za imena koja ni ne možete da izgovorite možete da se zahvalite njenom osnivaču Ingvaru Kampradu.

Postoji formula za davanje imena Ikeinim stvarima

U početnim godinama razvoja, kompanija je bila porodična firma, a iza svih naziva proizvoda je stajala Kampradova sestra koja je smislila blesavu strategiju kako da Kampradu pomogne da se u svakom trenutku seti šta je šta.

A post shared by Jean-Baptiste (@eugenemortier) on

Razlog za to je bila Kampradova disleksija. Bilo mu je mučno da pamti nazive proizvoda po brojčanim šiframa i njihovim regularnim nazivima, pa je tako rođen IKEA inventar.

Danas se na međunarodnom nivou proizvodnje Ikeinog nameštaja koristi sistemska baza podataka, koja se pod određenim ključem koristi za imenovanje novih stvari. Postoji ključna reč za imenovanje nameštaja koja je usklađena sa određenim kodom.

Ima i nekoliko izuzetaka u tom specifičnoom pravilu za imenovanje nameštaja, neke stvari se imenuju po svojoj funkciji, a neke po predlozima dizajnera. Na primer, najprodavanija polica za knjige je nazvana ‚‚Billy Likjedhal" po bivšem radniku Ikee, ali većina stvari se i dalje naziva po pravilu koje je uvela Kampradova sestra, nazivi su prilično ‚‚švedski" i teški za izgovor ostalim govornim područjima.

- Bilo je jako pametno i tipično za Ingvara da koristi ovakve nazive za imenovanje proizvoda, on je jako inventivan i došao je na ideju kako da smisli imena koja su tad mogla da se lako zapamte. - rekao je Marti Marston, portparol kompanije.

Nazivi za proizvode su kategorizovani, ponekad se i preklapaju, ali kod je metodičan. Na primer stolovi i stolice su nazvani po skandinavskim imenima za dečake, a police za knjige po kombinaciji profesija i skandinavskih imena.

Proizvodi poput činija, ukrasa za zidove, slika i okvira su nazvani po švedskim mestima, a proizvodi za rasvetu po mernim jedinicama, godišnjim dobima, mesecima i brodskim i nautičkim terminima.

IKEA takođe ima svoje značenje

Naziv IKEA je akronim napravljen od imena Ingvar, Kamprad, Elmtarid i Agunarid. Ingvar je osnivač, Elmtarid je ime njegove porodične farme, a Agunarid je ime sela u kom je odrastao.

foto: giphy

Ovo je Ikein ključ za proizvode:

Proizvodi za kupatilo: Imena švedskih jezera i vodotokova

Tekstil za krevete: Imena cveća i biljki

Kreveti ormarići, nameštaj za hodnike: Norveška imena za mesta

Police za knjige: Nazivi za profesije, skandinavska imena za dečake Čaše, vaze, sveće i držači sveća: Švedska imena, opisne reči, začini, bilja, voće i bobice

A post shared by Brian Lenk (@leakybrain) on

Kutije, dekoracija za zidove, slike i okviri, satovi: Švedski sleng izrazi, švedska imena za mesta

Dečiji proizvodi: Sisari, ptice, opisne reči Stolovi, stolice i okretne stolice: Skandinavska imena za dečake Tkanine, zavese: Skandinavska imena za devojke Baštenska garnitura: Skandinavski otoci Kuhinjski pribor: Ribe, pečurke i opisne reči, ponekad upotreba proizvoda

foto: giphy

Kuhinje: Obično se koristi proizvod, ponekad švedski izraz, sleng i švedski nazivi za mesta Osvetenje: Merne jedinice, godišnja doba, meseci, dani, brodski i nautički termini, švedska imena za mesta Čarape: Danska imena za mesta Divani, fotelje, stolice i trpezarije: Švedska imena za mesta

A post shared by David Bergfors (@davvebear) on

(Espreso.co.rs / Izvor: mirror.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.