REGION SE USPROTIVIO ZAGREBU! Na povećanje takse odgovara tražeći od Hrvata SEDAM HITNIH MERA!
Foto: Dragana Udovičić

reAkcija!

REGION SE USPROTIVIO ZAGREBU! Na povećanje takse odgovara tražeći od Hrvata SEDAM HITNIH MERA!

Nakon sastanka ministara...

Objavljeno:

Ministri iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije dogovorili su naredne poteze zbog odluke Hrvatske o povećanju taksi na uvoz robe iz trećih zemalja.

Hrvatska je prekršila osnovna pravila i principe Svetske trgovinkse organizacije, koja su sa EU pojedninčno zaključile ove četiri zemlje regiona, navodi se nakon sastanka ministara.

Kako su istakli ministri nakon hitno održanog sastanka u Sarajevu, na ovakav način direktno su ugroženi intersi proizvođača iz zemalja regiona. Zbog toga su ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine doneli sledeće zaključke: 1. Poziva sa Hrvatska da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojim se uvodi različit tretman za proizvde koje se uvoze iz trećih zemlja. 2. Cena ispekekcijskih konrola treba da odgovara stvarnim cenama i treba da bude usklađena sa prosečnom cenom u zemljama i EU. 3. Traži se hitan sastanak sa vladom Hrvatske jer bi svako odlaganje izazvalo nesagledive posledice jer je u toku izvoz sezonskog voća i povrća. 4. Poziva se EK da se uključi u rešavanje ovog problema. 5. CG i Makedonija kao članice STO pokrenuće analize pred tom organizacijom. 6. Do rešenja ovog problema, svaka od zemalja će preduzeti konkretne mere koje smatra adekvatnim. 7. Traži se uklanjanje barijera koje ograničavaju protok ljudi i robe.

foto: Profimedia

Crna Gora veruje da Hrvatska ima potrebu da zaštiti svoje potrošače, ali da kao članica STO imaju problem sa visinama nadoknade, jer je neravnomerna i krši odredbe i propise STO i na taj način se štite proizvodi i proizvođači sa teritorije Hrvatske. “Verujemo da neće biti neophodne uvođenje mera i da će Hrvatska povući odredbe ovog pravilnika, uzimajući u obzir da je sezona uvoza voća i povrća“, navodi crnogorska ministarka. Ministar Rasim Ljajić je nakon sastanka istakao da su ove mere protekcionističke i populističke i da apsolutno ne mogu imati opravdanje. “Poslednje tri nedelje mi smo imali tri potpuno različita objašnjenja preduzetih mera. Prve nedelje da nisu ništa novo već usklađivanje sa cenama u EU. Da to nije tačno mi smo izašli sa jasnim podacima“, istakao je Ljajić, navodeći primer Nemačke u kojoj su najskuplje takse a koje iznose 22 evra. “Ovde ne samo da se radi o drastičnom povećanju na 270 evra, ne po kamionu već po vrsti voća. Kamioni se vraćaju, jer ako imate 3 vrste voća u kamionu plaćate x3, ne postoji proizvođač koji može biti konkurentan“, dodao je on. Ljajić je podsetio da je druge nedelje rečeno da nije ni to nego „zaštita naših potrošača“. “A treće koje je stiglo juče koje je uvredljivo i vređa zdrav razum, da ovo nije mera protiv zemalja regiona već mera prema 168 zemalja“, ističe Ljajić dodajući da uvoz iz trećih zemalja je zanemarljiv pa su ove mere pogađaju upravo njihnjih. "Naš cilj nije da vodimo rat već da zaštitimo naše interese, bićemo prinuđeni na kontramere ukoliko se ne dogovorimo“, zaključio je on.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.