NAJVEĆI U SRBIJI: Probijen tunel Manajle, poslednji na Koridoru 10 (FOTO)
Foto: Koridori Srbije

najzahtevniji za izgradnju

NAJVEĆI U SRBIJI: Probijen tunel Manajle, poslednji na Koridoru 10 (FOTO)

Očekivani rok završetka radova je kraj 2017. godine, saopštili su Koridori Srbije

Objavljeno:

Koridori Srbije saopštili su da je probijena desna tunelska cev tunela Manajle, čime je probijen i poslednji tunel na Koridoru 10.

Tunel Manajle, dužine 1.804 metara, nalazi se na južnom kraku Koridora 10, autoput E 75 na deonici Caričina Dolina - Vladičin Han.

Osim što je najduži putni tunel u Srbiji, ujedno se pokazao i kao najzahtevniji za izgradnju. Uz uložene velike napore Koridora Srbije i zahvaljujući značajnoj i konstantnoj podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uspešno su prevaziđeni problemi na koje se tokom radova nailazilo, usled izuzetno nepovoljnih hidrogeoloških uslova sa kojima su se građevinari suočili na terenu (neplanirano veliki prilivi podzemne vode, tunelske odvale i jaki brdski pritisci).

foto: Koridori Srbije

Prethodno je, u septembru 2016. godine, probijena leva tunelska cev. Koridori Srbije su Investitor ovog projekta, dok je izvođač radova bugarska kompanija “Consortium Alliance X”. Ugovorena vrednost radova iznosi 36,25 miliona evra.

foto: Koridori Srbije

Tunel će biti opremljen savremenim telekomunikacionim sistemima, saobraćajnom opremom i signalizacijom, kao i video-nadzorom, sistemom radio veza, SOS stanicama, nišama za sklanjanje vozila u kvaru, sistemom za dojavu požara, sistemom detekcije i praćenja nivoa otrovnih gasova u tunelu i merenjem brzine.

foto: Koridori Srbije

Tunelske cevi biće međusobno povezane evakuacionim prolazima, koji su predviđeni za pešake i interventna vozila. Očekivani rok završetka radova je kraj 2017. godine, saopštili su Koridori Srbije.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.