ORBAN PREUZIMA VOJVODINU! Država Mađarska preko OTP banke kupuje Vojvođansku banku!
Foto: EPA, Dragan Kadić

espreso otkriva

ORBAN PREUZIMA VOJVODINU! Država Mađarska preko OTP banke kupuje Vojvođansku banku!

Mađari su spremni da ponude cenu koja je 100 puta veća od profita banke!

Objavljeno: 13:41h

Vojvođanska banka, vrlo je izvesno, imaće novog vlasnika, i to ni manje ni više nego državu Mađarsku.

Kako saznajemo, Viktor Orban je preko OTP banke zainteresovan za kupovinu Vojvođanske banke iz koje se poljoprivrednim kreditima finansira značajan deo proizvođača iz najplodnije srpske regije.

To praktično znači da će Orban ovim kontrolisati značajan deo poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini, što je vitalna srž ovog dela Srbije.

Time Orban želi da proširi mađarski uticaj u Vojvodini, jer je ova banka najznačajnija u ovom delu zemlje.

Kako saznajemo, Mađari su ponudili cenu koja je oko 100 puta veća od profita banke.

Ovo nije prvi put da Orban ulaže u Vojvodinu. Prošle godine pojavila se vest da će "upumpati" čak 166 milona evra u ovu srpsku pokrajinu, i to milione koje je dobio od Evropske unije.

Deo novca bio je određen, navodno, za mađarske partije u Vojvodini.

foto: AP

Inače, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je, prema pisanju medija, parama iz mađarskog budžeta kupio zgradu u centru Subotice za 1,2 miliona evra, čime je ta kuća postala najskuplje prodat objekat u Srbiji.

- Smatramo da je nekorektno da javnost ne zna od kojih para je kupljena nekretnina, a pretpostavljamo da je kupljena novcem iz budžeta Mađarske i zato zahtevamo da se taj ugovor obelodani i prezentuje javnosti - izjavio je tada Jene Maglai, član predsedništva Mađarskog pokreta i dodao da je kupljena još jedna nekretnina "mađarskim novcem" i to u vrednosti od 450.000 evra.

foto: Printscreen/Google streetview

Orban, koga zovu i "mađarskim carem", od 2014. godine totalno je reformisao ekonomiju ove zemlje, a Centralnu banku stavio pod kontrolu.

Uveo je niz novih poreza, nacionalizovao privatne penzione fondove i uveo najviši porez na banke u Evropi, smatrajući ih glavnim krivcima za krizu u Mađarskoj.

foto: Reuters

Orban, inače, ovih dana završava posao kojim će Mađarska postati vlasnik 15 odsto mađarskih filijala Erste banaka.

Prošle godine optuživali su ga da je novcem Centralne mađarske banke kupovao medije.

Trenutno je u ratu s Džordžem Sorošem, koji ga je optužio da od Mađarske stvara "mafijašku državu", a sve je poteklo od novog mađarskog zakona koji preti opstanku Centralnog evropskog univerziteta koji je osnovao ovaj milijarder mađarskog porekla 1991. godine.

ORBAN ODGOVORIO SOROŠU: Jedina mafijaška mreža u zemlji je ona Soroševa!

Zanimljiv je da je predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vatis pre samo mesec dana kazao da je Vojvođanska banka otvorena za sve opcije u zavisnosti od promena na tržištu. Čini se da će Orbanovu ponudu biti teško odbiti.

foto: Beta

Vojvođanska banka je u 2016. imala pozitivne rezultate u svim delovima poslovanja i četvrtu godinu za redom je ostvarila dobit koja je iznosila 301 miliona dinara (2,4 miliona evra). Aktiva banke uvećana je za 5,6 milijardi dinara i iznosi više 125,9 milijardi dinara.

foto: Dragan Kadić

Vojvođansku banku je 2006. godine preuzela Nacionalna banka Grčke i sada je po aktivi među 10 najvećih banaka u Srbiji. Banka zapošljava 1.468 ljudi, ima 1.2 miliona klijenata i 103 filijale.

foto: Fonet

Sponzoriše brojne društveno ogovorne i sportske događaje u zemlji.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.