Vozači, jeste li primetili? Cene goriva u Srbiji se ovih dana menjaju (FOTO)
Foto: Stefan Jokić

dobra vest

Vozači, jeste li primetili? Cene goriva u Srbiji se ovih dana menjaju (FOTO)

Pojeftinjenje goriva na benzinskim stanicama je u prvom redu posledica pada cene nafte, odnosno berzanskih kotacija benzina i dizela koje su zabeležene u drugoj polovini aprila

Objavljeno:

Treću nedelju zaredom zabeležen je pad prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji.

U proseku cena benzina BMB95 niža je za 2 dinara i 16 para, evrodizela za 2 dinara i 36 para, dok je tečni naftni gas pojeftinio samo za 30 para. U istom periodu cena referentne nafte tipa BRENT je rasla. Četvrtog maja barel ove nafte je koštao 48,38 dolara, a juče je cena na zatvaranju berze dostigla nivo od 52, 51 dolar, što predstavlja povećanje od 8,5%.

foto: UNKS

Kako pokazuje analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije, pojeftinjenje goriva na benzinskim stanicama je u prvom redu posledica pada cene nafte, odnosno berzanskih kotacija benzina i dizela koje su zabeležene u drugoj polovini aprila. Cene su imale isti trend i na benzinskim stanicama u okruženju, tako da na nedeljnoj uporednoj listi UNKS-a, nema većih promena u redosledu zemalja.

foto: UNKS Office

Po ceni benzina Srbija se nalazi tačno na sredini liste, dok je dizel skuplji samo u Hrvatskoj , Albaniji i Grčkoj, a TNG-autogas u Sloveniji, Mađarskoj i takođe u Grčkoj. Ključni uticaj na redosled zemalja rangiranih po prosečnoj maloprodajnoj ceni goriva ima nivo ukupnih državnih zahvatanja.

foto: UNKS

Upravo zbog toga se Makedonija i Bosna i Hercegovina, kao zemlje sa najnižim akcizama, taksama i stopom PDV-a u regionu, nalazi pri dnu liste, dok se zbog ukupnih državnih zahvatanja u ceni dizela i TNG-a Srbija već više godina svrstava među najskuplje zemlje u okruženju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.