EVO KOLIKO KOŠTA KOMPLET UDŽBENIKA: Roditelji će moći da kupe knjige na rate, a otplata je do ovog perioda
Udžbenici, Foto: Espreso

Kupovina udžbenika

EVO KOLIKO KOŠTA KOMPLET UDŽBENIKA: Roditelji će moći da kupe knjige na rate, a otplata je do ovog perioda

Škole su završile izbor udžbenika za sledeću školsku godinu i spiskove sa naslovima prosledile Ministarstvu prosvete

Objavljeno:

Kupovina udžbenika preko škola biće moguća i ove godine. Posle najave da će, umesto nabavke kompleta besplatnih udžbenika, Grad novčano pomoći roditeljima osnovaca i srednjoškolaca sa po 20.000 dinara po detetu, škole će u dogovoru sa predstavnicima roditelja odlučiti o nabavci školskih knjiga. Otplata udžbenika na rate će biti moguća do početka školske godine.

Prema rečima Milana Krstića, direktora OŠ "Pavle Savić", biće odražana sednica Saveta roditelja na kojoj će biti iznet predlog o kupovini udžbenika preko škole.

- Izuzev prošle godine kada je Grad obezbedio besplatne komplete knjiga za sve učenike, roditelji su ranije mogli da nabave knjige preko škole - kaže Krstić.

- Predložićemo da i ove godine bude tako. Otplata bi počela u maju i trajala do početka školske godine, odnosno do avgusta. Očekujemo da će roditelji prihvatiti taj predlog, jer im je lakše da ne plate ceo iznos odjednom.

Milan Krstić
Milan Krstićfoto: KURIR TV

Škole su završile izbor udžbenika za sledeću školsku godinu i spiskove sa naslovima prosledile Ministarstvu prosvete. Ove godine, stručna veća za određene predmete su birala učila za drugi i šesti razred. Za ostale razrede knjige se mogu nasleđivati ili kupovati polovne.

Prosečna cena kompleta je oko 17.000 dinara, tako da će roditeljima ostati novca za kupovinu školskog pribora. Godinama unazad najskuplji komplet knjiga je za sedmi razred osnovne škole, čija je cena od prošle godine.

Direktorka Izdavačke kuće "Klet" Gordana Knežević Orlić, kaže da su izdavačke kuće već stupile u kontakt sa distributerima kako bi se dogovorila dinamika isporuke školskih knjiga.

- Odmah posle najave gradonačelnika, kontaktirali smo distributere oko dogovora - kaće Knežević Orlić.

- Kompleti knjiga će stići u škole na vreme, a roditelji će imati mogućnost da ih otplaćuju na rate, tokom leta, sve do početka školske godine. Ima svih udžbenika dovoljno, tako da neće biti problema.

Da podsetimo, predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić je početkom nedelje najavio da će roditelji učenika dobiti 20.000 dinara po detetu.

PRIJAVE OD DANAS

Đačka pomoć od 20.000 dinara

Prijave roditelja za dobijanje "đačke pomoći" počinje od ponedeljka, 22. aprila, u svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu. Sve informacije će dobiti tamo i trajaće do kraja leta.

Princip će biti isti ili sličan kao kada su se prijavljivali za pomoć koju je država davala. Roditelji će ostaviti svoje podatke i brojeve računa na koje će im novac tokom septembra biti uplaćen.

- S obzirom na to da sada postoji ogroman broj udžbenika u našem obrazovnom sistemu, bila bi šteta da ponovo novac dajemo na nove - rekao je Šapić.

- Dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede. Nazvali smo tu odluku "đačka pomoć". Novac će dobiti u septembru, koji je svakako najteži mesec za porodični budžet.

Prvi put su, prošle godine, besplatne knjige dobili svi učenici osnovnih i srednjih škola u prestonici, njih oko 230.000. U kompletu su bile školske knjige za sve predmete, a ne kao što je do sada bila praksa, samo osnovni udžbenici, pa su roditelji dodatno kupovali za drugi strani jezik, tehničko obrazovanje, radne listove. U gradskoj kasi je lane za ove namene planirano između 16 i 20 miliona evra.

Bonus video:

02:39

BESPLATNI UDŽBENICI ZA BEOGRAĐANE NISU DISKRIMINACIJA VEĆ PRILIKA! Poverenica: To pitanje boli, ali radimo na ravnopravnosti

(Espreso / Novosti/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.