VELIKI VODIČ ZA PRAZNIČNA PUTOVANJA AUTOM: Cene putarina, gde je gorivo najjeftinije i kako da izbegnete gužve
Putarina, Foto: Aleksandra Čolić

PRAZNICI

VELIKI VODIČ ZA PRAZNIČNA PUTOVANJA AUTOM: Cene putarina, gde je gorivo najjeftinije i kako da izbegnete gužve

Od Beograda koji smo kao i ranije koristili kao polaznu tačku našeg putovanja, najbliža je Budimpešta

Objavljeno: 07:19h

Bez obzira da li rezervišu smeštaj preko turističkih agencija ili u sopstvenoj režiji, kada su praznici i letovanja u pitanju, mnogi građani Srbije vole da putuju samostalno, sopstvenim automobilima. Na ovo se ponajviše odlučuju kako bi imali maksimalnu slobodu u planiranju ne samo putovanja, već i tokom boravka na željenoj destinaciji.

Naravno, svi oni koji će za uskršnje i prvomajske praznike krenuti privatnim kolima put domaćih ili inostranih odredišta, bilo da se opredele za boravak u nekoj metropoli ili na planinama i banjama, trebalo bi dobro da se pripreme:

  • da prikupe sve neophodne informacije o najboljim i najbržim putnim pravcima,
  • kilometraži koju će preći, cenama goriva i putarina koje variraju od zemlje do zemlje,
  • eventualnim radovima na putevima i saobraćajnim propisima u određenim državama,
  • u vreme praznika posebno o stanju na graničnim prelazima gde se mogu očekivati kilometarske gužve i višečasovna čekanja.

Zato je uvek dobro znati i da li postoje neki alternativni prelazi na kojima biste mogli da uštedite vreme i živce.

Ovom prilikom pripremili smo vam pravi mali vodič kako biste znali koliko će vas koštati samo putovanje kolima do neke od trenutno najtraženijih uskršnjih destinacija. I u tu svrhu smo odabrali da vam predstavimo putne troškove do:

  • Soluna i Atine u Grčkoj,
  • Istanbula (Turska),
  • Budimpešte (Mađarska),
  • Beča (Austrija),
  • Herceg Novog (Crna Gora),
  • Poreča (Hrvatska),
  • Trsta i Venecije (Italija),
  • Zlatibora, Kopaonika i Vrnjačke Banje.

Što bi se reklo, za svakog ponešto: od popularnih evropskih metropola do letnjih destinacija koje su i tokom proleća više nego atraktivne, a zavisno od vremena, nije isključeno da bude i prvog ovogodišnjeg kupanja.

Od Beograda koji smo kao i ranije koristili kao polaznu tačku našeg putovanja, najbliža je Budimpešta, koja je udaljena tek 370 kilometara, dok su najdalji izazovi Istanbul na 951 i Atina na 1.097 kilometara.

Upoređujući cene sa prošlogodišnjim vodičem, možemo da zaključimo da su putovanja uglavnom za par desetina evra poskupela, pre svega zbog viših cena goriva. Najjeftinija vožnja, računajući troškove benzina (prosečna potrošnja automobila od šest litara na 100 kilometara) i putarina, u oba pravca, su Budimpešta 101,5 evro (prošle godine 94 evra) i Herceg Novi 112 evra (lane 104), dok su najskuplji odlasci u Atinu 358 i Veneciju 255 evra evra.

Budimpešta i Beč

Dve prestonice slove među najatraktivnijim destinacijama za srpske turiste tokom cele godine, a posebno tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, između ostalog i jer su prilično blizu i auto-putem se lako dolazi do njih. Naravno, pod uslovom da na mađarskoj granici ne zaglavite po tri-četiri sata u koloni. Bez tog čekanja, do Budimpešte možete da stignete za četiri, a do Beča za šest sati.

Za putarinu po Srbiji moraćete da izdvojite 730 dinara u jednom, odnosno 1.460 dinara u oba smera, za potez od Beograda do Subotice, dok su u Mađarskoj i Austriji na snazi sistemi vinjeta koje kupujete na samom ulazu u zemlju. Za deset dana vožnje po mađarskim drumovima treba izdvojiti 16,2 evra, a po austrijskim 11,5 evra. Ovo je povećanje od nekih desetak posto u odnosu na prošlu godinu.

Kada je cena benzina u pitanju ovde ne morate da “razbijate glavu” pošto skoro podjednako košta u Srbiji, Mađarskoj ili Austriji. A ko ima na raspolaganju šest slobodnih dana tokom praznika mogao bi da veže posete Beču i Budimpešti.

Beč
Bečfoto: Miloš Dojčinović

Solun i Atina

Srbi su u niskom startu ka Grčkoj, pošto će već oko 10-15. maja krenuti i prve predsezonske ture. Ništa neobično ako se zna da je zbog visokih temperatura u zemlji Helena sezona kupanja počela još krajem marta!

Naravno, i tokom ovih praznika mnogi se spremaju na izlete u Solun, Atinu, Halkidiki...

Do Soluna i nazad vas od Beograda očekuje vožnja od 1.260, a do Atine u oba pravca od čak 2.200 kilometara.

Za putarinu u Srbiji izdvojićete 3.420 dinara u oba pravca na potezu od Beograda do Preševa (1.720 u jednom), dok ćete u Severnoj Makedoniji, na pet naplatnih rampi “ostaviti” ukupno 17 evra (po 8,5 u svakom pravcu). Oni koji se odluče da praznike provedu u Solunu moraće da izdvoje još 2,4 evra nakon ulaska u Grčku, posle prelaza Evzoni (isto toliko i u povratku), dok je putovanje do Atine znatno skuplje zbog 33,5 evra koliko treba izdvojiti od Soluna do prestonice i još toliko u povratku.

Ipak, na putu do Grčke ako dobro planirate možete da uštedite neki dinar tako što ćete gorivo pre svega točiti u - Severnoj Makedoniji. Naime, litar benzina u Srbiji trenutno je 198 dinara ili 1,67 evra, u Grčkoj čak 1,95 evra, a na pumpama u Severnoj Makedoniji samo 1,30 evra. Dakle, pun rezervoar od 50 litara u Atini bi vas koštao 97,5 evra, a u Skoplju i okolini tek 65 evra!

Poreč, Trst, Venecija

Trst i Venecija su aktuelni tokom cele godine, a ni Poreč ne zaostaje mnogo, posebno u letnjem periodu. Koju god opciju od ove tri da izaberete, moraćete da platite 900 dinara za putarinu od Beograda do Šida i nazad (450 dinara u jednom smeru), kao i 35 evra za relacije Beograd - Zagreb i Zagreb - Beograd (17,5 evra za svaku).

Do Poreča najbolji put vodi preko Rijeke, a do Trsta i Venecije preko Slovenije. U ovoj zemlji takođe važi sistem vinjeta za koje je neophodno izdvojiti 16 evra (lane je koštala 15) i mirni ste narednih nedelju dana.

Kada je Italija u pitanju, tamo važi sistem putarina, kao i kod nas. Naravno, ako se opredelite za Veneciju najbolje je da birate neko od okolnih mestašca iz kojih ćete se lagano prebaciti do jedne od najvećih svetskih atrakcija koja je u ovo doba godine - krcata!

I ovde možete neki dinar da uštedite ako napravite plan gde ćete sipati gorivo. Naime, ono je trenutno najjeftinije u Sloveniji - 1,54 evra za litar benzina, u Hrvatskoj je 1,58, u Srbiji 1,67, a u Italiji čak 1,91 evra.

Putarina
Putarinafoto: Aleksandra Čolić

Istanbul

Konačno, dođosmo i do Istanbula. Iako većina turista na skoro 1.000 kilometara udaljenu destinaciju više voli da ide avionom, nije mali broj onih koji putuju sopstvenim kolima kako bi još nešto posetili na putu. Inače, sa nekoliko pauza, i uz manja zadržavanja na granicama (srpsko-bugarska i bugarsko-turska), od Beograda do Istanbula može da se stigne za 12 sati.

Aja Sofija

Od Beograda do Dimitrovgrada je za putarinu potrebno izdvojiti 1.510 dinara u jednom pravcu (malo više od 3.000 dinara u oba), u Bugarskoj takože važi sistem vinjete koja košta osam evra, a u Turskoj će vam desetak evra biti dovoljni za putarine i mostarine u Istanbulu.

Prednost putovanja kolima u Tursku je znatno jeftiniji benzin, mada ni on nije više bagatela kao što je bio lane. Za litar goriva je neophodno izdvojiti 1,25 evra, dok je u proleće prošle godine njegova cena bila manja od jednog evra!

Kako da izbegnete gužve na granicama

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika na graničnim prelazima skoro ka svim zemljama dolazi do stvaranja “čepova”, kilometarskih kolona i višečasovnog čekanja koje može poprilično da vam uništi mini odmor. Zato je dobro da se upoznate sa alternativama koje mogu da vam uštede i vreme, ali i živce tokom putovanja.

Pre nego što krenete na put najbolje je pogledati stanje na glavnim graničnim prelazima preko kamera na sajtu AMSS-a, te ako su se na njima već formirale gužve, koristiti alternativne putne pravce i granične prelaze.

Granice
Granicefoto: AMSS

Granica ka Severnoj Makedoniji

U pravcu ka Severnoj Makedoniji glavni prelaz je Preševo - Tabanovci, ali se na njemu stvaraju i najveće gužve. U tom slučaju možda je bolje da se uputite na granični prelaz Prohor Pčinjski - Pelince, gde se gotovo uvek odvija saobraćaj manjeg inteziteta. Da bi stigli do njega, vozači treba da se isključe sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na desetom kilometru u selu Davidovac, a potom da prate table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji je udaljen 30 kilometara.

Granica ka Hrvatskoj

Isti savet važi i za put ka Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji. Naime, ako je na Batrovcima gužva, koja ponekad može da potraje i do pet časova, najbolje je da se uputite ka graničom prelazu Šid, koji je udaljen nešto više od 11 kilometara. Alternativu na putu ka Hrvatskoj, imate i u vidu graničnog prelaza Tovarnik, koji je od Batrovaca udaljen oko pola sata vožnje, odnosno, 14 kilometara.

Granica ka Crnoj Gori

Prilikom putovanja ka Crnoj Gori, ako je gužva na prelazu Dobrakovo-Gostun, preko koga najviše vozača ide put Jadrana, imate alternativu u vidu prelaza Ranče - Jabuka i Čemerno - Čemerno.

Granica ka Mađarskoj

Konačno, možda i najproblematičniji znaju da budu granični prelazi ka Mađarskoj, Horgoš i Kelebija. Posebno jer Mađari znaju da sprovode veoma stroge kontrole zbog migranata.

- U sezoni praznika i godišnjih odmora ka Mađarskoj umesto Horgoša, koristite granični prelaz Đala. Ovaj prelaz koriste samo putnička vozila, a osim, građana mađarske i srpske nacionalnosti i putnici sa pasošima EU iz Švajcarske, Norveške i Islanda. Na graničnom prelazu Horgoš I je u vreme najvećih gužvi uvek otvoreno šest traka, a koriste se i prelazi Kelebija, Bački Breg (samo za putnička vozila) koji rade neprestano 24 h i Horgoš II koji je otvoren od 7-19h, dok je alternativa i prelazak preko Bačkih Vinograda, Bajmoka i Rastina kod Sombora - stoji na sajtu AMSS.

TAG za Grčku, Hrvatsku i Crnu Goru još na čekanju

Od prošle godine već radi integrisana naplata putarine sa Severnom Makedonijom (čak pet naplatnih stanica kroz ovu zemlju, na kojima su skoro uvek gužve), a prema najavama nadležnih ista bi pre početka letnje sezone mogla da profunkcioniše i sa Grčkom. Ipak, ovo obećanje treba uzeti sa dozom rezerve.

- Prema obećanju koje su mi dali u JP “Putevi Srbije” integrisana putarina sa Crnom Gorom treba da bude puštena u aprilu, sa Hrvatskom 15. maja, a sa Grčkom 1. juna. Moram da podsetim da je njima rok za Crnu Goru i Hrvatsku bio septembar prošle godine, pa su iz različitih razloga to odugovlačili, i sada se nadam da će ispuniti obećanje koje su mi dali - rekao je nedavno ministar saobraćaja Goran Vesić.

TAG ili ENP uređaj je elektronski uređaj koji se koristi za beskontaktno plaćanje putarine i koji omogućava prolaz na naplatnim rampama bez većeg zadržavanja. Ukoliko za plaćanje putarine koristite TAG uređaj dobijate i popust pri uplati koji iznosi šest odsto.

Tag
Tagfoto: Printscreen/youtube/ Javno preduzeće Putevi Srbije

Putarine u Srbiji

  • Beograd - Preševo 1.720
  • Beograd - Niš 1.020
  • Beograd - Dimitrovgrad 1.510
  • Preševo - Dimitrovgrad 1.220
  • Beograd - Šid 450
  • Beograd - Novi Sad 290
  • Beograd - Subotica 730
  • Beograd - Čačak 560

Napomena: Cena putarine u dinarima

Cene benzina

  • Srbija 1,68
  • Austrija 1,67
  • Bugarska 1,34
  • Hrvatska 1,58
  • Grčka 1,95
  • Mađarska 1,61
  • Italija 1,91
  • Slovenija 1,54
  • Turska 1,26
  • S. Makedonija 1,29
  • Crna Gora 1,61

NAPOMENA: zemlja i cena litra benzina u evrima

Bonus video:

01:28

ANKETA: Šta građani kažu o poskupljenju putarine (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic / Prenela:A .P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.