SVE O NOVOJ DRŽAVNOJ POMOĆI ZA PENZIONERE: Ko može da se prijavi i šta vam treba od dokumentacije?
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PIO FOND

SVE O NOVOJ DRŽAVNOJ POMOĆI ZA PENZIONERE: Ko može da se prijavi i šta vam treba od dokumentacije?

Korisnici penzija imaju pravo prigovora na rang-listu

Objavljeno:

Juče je počela prijava penzionera za dodelu paketa solidarne pomoći preko Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”, koji su preko svojih opštinskih udruženja i odbora korisnika penzija, objavili javni poziv za ovaj vid društvenog standarda, za koji sredstva obezbeđuje Fond PIO.

Prijave se mogu podneti zaključno sa 29. aprilom, a rang-liste će biti objavljene na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija i filijala Fonda 30. aprila.

Osnovni kriterijum za dodelu solidarne pomoći je visina penzije, čiji iznos ne može prelaziti 24.987,67 dinara.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je da korisnici ponesu poslednji penzijski ček, izveštaj iz banke, kao dokaz o visini penzije. Ukoliko korisnik prima i penziju iz inostranstva, njenu visinu dokumentuje izvodom banke, iznosi penzija u zbiru ne mogu biti veći od pomenutih 24.987,67 dinara.

Udruženja i odbori korisnika penzija formirali su komisije sa zadatkom da objave poziv za dodelu solidarne pomoći, da primaju prijave, utvrđuju i overavaju rang-listu i objavljuju je na oglasnoj tabli udruženja i odbora korisnika. Komisije se staraju o tome da svi penzioneri, pod istim uslovima, bez obzira na članstvo u penzionerskoj organizaciji, ostvare ovo pravo.

Prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost imaju samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kojima je penzija jedini izvor prihoda a prioritet imaju i stariji penzioneri.

Korisnici penzija imaju pravo prigovora na rang-listu u roku od osam dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli. Za odlučivanje po prigovorima na rang-listu, Savez penzionera i Udruženje penzionera „Nezavisnost” formiraju drugostepenu komisiju, koja počinje da radi 10. maja. Rešavanjem uloženih prigovora, utvrđuju se konačne rang-liste, najkasnije do 17. maja.

1 / 4 Foto: Beta/Dragan Gojić

20. maja počinje podela paketa

Paketi solidarne pomoći ove godine će biti dodeljeni ranije nego prethodnih godina, a razlog za to su izmene pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija, koje je usvojio Upravni odbor Republičkog fonda PIO, na sednici održanoj 29. marta ove godine. Izmene se odnose na solidarnu pomoć za korisnike penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, a urađene su kako bi se obezbedilo da korisnici sa najnižim primanjima dobijaju jednake pakete i kako bi se podelio što veći broj paketa za opredeljeni iznos sredstava.

Izmenama pravilnika predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje korisnicima penzija u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa, putem sprovođenja jedinstvene javne nabavke. Poslovi sprovođenja jedinstvene nabavke paketa za solidarnu pomoć korisnicima penzija poveravaju se Savezu penzionera Srbije, koji sprovodi nabavku i distribuciju paketa udruženjima i odborima korisnika penzija, koji će dalje distribuirati pakete do samih korisnika. Tako će se, ističu iz Fonda PIO, doći do bolje cene pojedinačnih paketa i njihove standardizacije, pa će svaki korisnik dobiti paket istog sastava. Za pakete solidarne pomoći ove godine je izdvojeno čak 111 miliona dinara, a prošle godine za ove namene utrošen je 51 milion dinara.

U skladu sa izmenama pravilnika, a imajući u vidu i značajno veća sredstva koja se ove godine izdvajaju za društveni standard korisnika penzija, očekuje se da će pakete solidarne pomoći tokom ove godine dobiti znatno veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine, kako se procenjuje, oko 55.ooo njih.

Ceo proces podele paketa trebalo bi da bude završen do 20. juna.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.