KOJA BANJA NAJVIŠE ZANIMA PENZIONERE? Neki su već krenuli na besplatan oporavak
Penzioneri, Foto: Filip Plavčić

PENZIONERI

KOJA BANJA NAJVIŠE ZANIMA PENZIONERE? Neki su već krenuli na besplatan oporavak

Za finansiranje oporavka penzionera u RH centrima izdvaja se 85 odsto

Objavljeno:

Penzioneri koji o trošku države idu na rehabilitaciju već su sedam dana u nekoj od banja u Srbiji.

Prvi među njima su otišli na oporavak još 25. marta, a odlasci će trajati sve dok svih 22.089 penzionera ne bude iskoristilo ovo pravo. U ovaj broj uključeni su i pratioci za korisnike nege i pomoći drugog lica, tj. za korisnike kojima je neophodna pratnja tokom rehabilitacije.

Inače, ove godine je za besplatan oporavak u banjama konkurisalo više od 60.000 penzionera, a ovo je prva godina da toliki broj njih može da ide o trošku države. Sredstva koja se izdvajaju za društveni standard su čak 77 odsto veća ove u odnosu na prethodnu godinu, s jedne strane zbog bolje naplate doprinosa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a s druge zato što se, na osnovu izmena Zakona o PIO, za društveni standard sada izdvaja 0,15 odsto od izvornih prihoda fonda, u odnosu na dosadašnjih 0,10 procenata.

1 / 4 Foto: Beta / Dragan Gojić

Za finansiranje oporavka penzionera u RH centrima izdvaja se 85 odsto, što je nominalno 1,05 milijardi dinara, od ukupno izdvojenih 1,24 milijarde dinara sredstava za unapređenje društvenog standarda u ovoj godini.

Inače, penzijski fond snosi troškove rehabilitacije penzionera od 10 dana u toku kalendarske godine, u jednoj od 25 ustanova, putne troškove, kao i troškove smeštaja i prevoza pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica. Penzioner se na rehabilitaciju upućuje prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

Najveće interesovanje je za Vrnjačku, banju Koviljaču, Kanjižu, Sokobanju, vrdnički „Termal”…

Pravo na oporavak u nekoj od banja Srbije o trošku Fonda PIO imaju oni čija penzija ne prelazi 39.850 dinara, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu. Za korisnike koji pored domaće primaju penziju i iz inostranstva, uslov je bio da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.

Svaka banja mora da pruži ugovorene usluge, što podrazumeva lekarski pregled pri prijemu u banju, najmanje tri adekvatne terapije i nadzor lekara 24 sata tokom ukupnog boravka u banji, ističu u penzijskom fondu.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Politika / Jasna Petrović Stojanović / Prenela: A:P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.