KAKO DO AKCIJA "MAJKROSOFTA"? Građani Srbije mogu legalno da kupe deonice stranih firmi!
Novčanik / ilustracija, Foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

KAKO DO AKCIJA "MAJKROSOFTA"? Građani Srbije mogu legalno da kupe deonice stranih firmi!

Oni malo finansijski "potkovaniji" građani mogu i sami da analiziraju finansijske izveštaje kompanija koje su predmet njihove želje za kupovinu

Objavljeno:

Mnogi građani Srbije koji su uspeli da uštede popriličnu sumu novca i drže je u slamarici ili po niskim kamatama u bankama često i ne znaju da bi taj novac mogao da im donese mnogo više zarade ako bi za njega kupili akcije uspešnih kompanija iz inostranstva.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju i Zakonu o tržištu kapitala građani Srbije mogu potpuno legalno kupovati akcije na svetskim berzama i tako investirati svoj kapital u akcije vodećih svetskih kompanija.

- Postupak investiranja se obavlja preko registrovanih domaćih finansijskih posrednika, brokerskih kuća i banaka i u tom slučaju možete biti sigurni da će se ispoštovati zakonska procedura i da nećete biti izloženi bilo kom obliku prevare. Postupak je jednostavan, otvorite devizni račun kod domaće poslovne banke, uplatite novac koji nameravate da investirate, nakon toga odete kod finansijskog posrednika, brokera ili ovlašćene banke, registrovanih u Srbiji i izdate nalog za kupovinu akcija neke od renomiranih inostranih kompanija - objašnjava finansijski analitičar Branislav Jorgić za Kurir.

KOLIKO KOŠTAJU USLUGE BROKERA

Građani koji se ne usuđuju da sami analiziraju kretanja akcija uspešnih stranih kompanija na svetskim berzama trebalo bi da angažuju brokersku kuću da umesto njih pazari akcije. Usluga ovlašćenog brokera u proseku košta 0,5 odsto od vrednosti transakcije.

Kod kupovine akcija stranih firmi, prema Jorgićevim rečima, osnovno pitanje je šta investitor želi da postigne i koje akcije želi kupiti.

Branislav Jorgić
Branislav Jorgićfoto: Printscreen/Prva

- Cilj bi trebalo da bude, prvo čuvanje vrednosti kapitala i drugo ostvarivanje dodatnih prihoda kroz rast cene akcija ili prihodovanje dividende. Od početka godine do danas rast prvoklasnih akcija na svetskim berzama kretao se između sedam i osam odsto, ali statistički gledano u dužem vremenskom periodu, zadnjih 20, 30 godina rast se kretao između tri i pet odsto godišnje. Navedeni rast nije garancija za budućnost, međutim pokazuje trend koji treba uzeti u obzir kod odluke o investiranju. Za investitore koji nemaju dovoljno vremena da se bave analizom poslovanja pojedinačnih kompanija, da prate kretanja na tržištu iz dana u dan, trebalo bi da kupe indeksnu korpu (posebno odabrana grupa akcija) i tako će njihov kapital da deli sudbinu tog indeksa - ističe Jorgić.

KRETANJE BERZANSKIH INDEKSA OD POČETKA GODINE

- NASDAQ - + 10%

- BAHA 30 - + 5%

- BAHA 500 - + 8,5%

- DAX - + 9%

Oni malo finansijski "potkovaniji" građani mogu i sami da analiziraju finansijske izveštaje kompanija koje su predmet njihove želje za kupovinu.

- Investitori koji imaju određeno ekonomsko obrazovanje i koji mogu da analiziraju finansijske izveštaje kompanija, zajedno sa svojim brokerom ili investicionim savetnikom, mogu donositi odluke o ulaganju u pojedinačne kompanije sa nadom da će ostvariti dodatnu zaradu kroz rast cena akcija ili dividendu. Naravno, treba imati u vidu da kod svake investicije postoji određeni nivo rizika. Međutim, uz pametno investiranje u akcije rednomiranih svetskih kompanija rizik ipak može biti kontrolisan, drugim rečima, na primer, ako investirate u akcije Microsofta, cene mogu privremeno da padnu, ali na dovoljno dug rok cena će imati trend rasta. Slično je i sa većinom drugih renomiranih svetskih kompanija, jer jednostavno bez nekih kompanija svet ne može da funkcioniše, pa naša investicija u te kompanije ne može biti ugrožena - pojašnjava Jorgić.

Bonus video:

04:07

CENA STRUJE U SRBIJI NAJNIŽA U EVROPI! Stručnjaci: Štednja urodila plodom, privućićemo strane investitore i PREGURAĆEMO ZIMU!

(Espreso / Kurir, Slavica Čolić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.