PALA CENA PRASIĆA I JAGNJADI: Evo koliko sad košta kilogram žive vage na stočnim pijacama u Srbiji!
Prasići, Foto: RINA

poznat i razlog pojeftinjenja

PALA CENA PRASIĆA I JAGNJADI: Evo koliko sad košta kilogram žive vage na stočnim pijacama u Srbiji!

Pala cena prasića i jagnjadi, bikovi i junad skuplji

Objavljeno: 15:51h

Otkupna cena tovnih bikova simentalske rase težih od 500 kg povećana je u odnosu na prethodni period u klanicama na području podrinjskog regiona. Dominirao je iznos od 370 din/kg. Osim tovnih bikova, vladala je i potražnja za kravama za klanje, a cena je bila od 270din/kg, piše STIPS.

Otkupna cena tovne junadi bila je viša protekle sedmice u klanicama na području mačvanskog regiona, a dominirao je iznos od 370 din/kg. Obim ponude i otkupljenih grla bio je dobar. Klaničari sa područja braničevskog regiona otkupljivali su telad simentalske rase po ceni 550 din/kg, krave za klanje po 220 din/kg i tovnu junad po dominantnoj ceni od 500 din/kg.

Ponuda teladi simentalske rase, težine do 160 kilograma, bila je prosečna na stočnoj pijaci u Kraljevu, a dominantna cena bila je na prošlonedeljnom nivou i iznosila je 820 din/kg. Tovni bikovi simentalske rase otkupljivani su po dominantnoj ceni od 365 din/kg, krave za klanje iste rase za 250 din/kg. Priplodne junice prodavane su za 200.000 dinara po grlu.

Krave
Kravefoto: Printscreen/RTS

Prasići pojeftinili u Čačku

U Čačku je zabeležen pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominirao je iznos od 480 din/kg. Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je i u klanicama na području podrinjskog regiona, a odgajivači su prilikom otkupa grla dobijali 550 din/kg. Na području braničevskog regiona prasići iste kategorije prodavani su po 500 din/kg, kao i prethodne sedmice. Na stočnoj pijaci u Požarevcu nije bilo interesovanja za tovne svinje.

Svinja
Svinjafoto: Rina

Pala cena jagnjadi - do 550 din/kg

Na stočnoj pijaci u Čačku zabeležen je pad prodajne cene jagnjadi, a protekle nedelje je dominirao iznos od 530 din/kg. Niža cena jagnjadi bila je i na pijaci žive stoke u Užicu, a najčeće su se mogli pazariti za 500 din/kg. Razlog ovome je veća ponuda, a nešto slabija potražnja.

Pad otkupne cene jagnjadi evidentiran je i u klanicama na području raškog regiona, a odgajivači su za otkupljena grla najčešće dobijali 500 din/kg. I u klanicama na području podrinjskog regiona jagnjci su bili jeftiniji. Dominirao je iznos od 550 din/kg.

Jarad su bila jeftinija u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Vranju, jer su se najčešće pazarili za 430 din/kg. Kupci su na stočnoj pijaci u Leskovcu, protekle nedelje, za jagnjad trebali da izdvoje 500 din/kg, kod jaradi je dominirao iznos od 350 din/kg. Dominantna cena ovaca iznosila je 200 din/kg, dok je u kategoriji koza dominirao iznos od 120 din/kg.

Bonus video:

01:59

OVAKO ĆETE ZNATI DA LI KUVATE ZDRAVO! Debata vegeterijanke i kuvara na Kurir TV: Da li je meso zdravo?

(Espreso / Agroklub / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.