RODITELJE JEDNE BEOGRADSKE ŠKOLE OSTALI U ŠOKU CENOM EKSKURZIJE: Direktori idu gratis, a za DECU moraju da plate...
Ekskurzija/Ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

iznervirali se

RODITELJE JEDNE BEOGRADSKE ŠKOLE OSTALI U ŠOKU CENOM EKSKURZIJE: Direktori idu gratis, a za DECU moraju da plate...

Njima je obaveza da budu tamo zbog atmosfere, saradnje s profesorima i sa organizatorima putovanja

Objavljeno: 08:30h

Roditelji jedne beogradske srednje škole ne samo što su se neprijatno iznenadili cenom ekskurzije, koja za tri noćenja i dva polupansiona na Kopaoniku iznosi čak 21.950 dinara, već ih je šokirala i činjenica da ovim aranžmanom plaćaju putovanje i direktoru škole, koji je predviđen da zajedno s vođom puta i 11 odeljenskih starešina ide - gratis!

- Svi pričaju o skupim ekskurzijama. Sad smo se uverili i mi u to. Ali kad sam videla da plaćamo putovanje i direktoru... S nama na ekskurziju nikad direktor nije išao, niti znam nekog iz mog okruženja. Raspitala sam se. Nisam čula da direktori idu, a to nije čuo niko ni od roditelja iz odeljenja. Preskupo je, a sad dnevnice i njima moramo da plaćamo, osim za razredne starešine - kaže za Kurir majka jednog učenika.

Kurir je imao uvid u ovu ponudu, koja podrazumeva putovanje na relaciji Beograd - manastir Studenica - Kopaonik - Novi Pazar - manastir Sopoćani - manastir Đurđevi stupovi - Beograd i koja bi trebalo da se realizuje od 21. do 23. maja.

Ekskurzija/Ilustracija
Ekskurzija/Ilustracijafoto: Vladimir Šporčić

U školi nisu mogli da dobiju komentar jer je direktor odsutan, a pomoćnik je bio na sastancima.

Ivan Ružičić, predsednik UO Društva direktora škola Srbije, ističe za Kurir da je to sad praksa u školama. On od 2001, veli, nije išao na ekskurziju, možda samo jednom.

"Poštena" deoba

Dnevnice i za direktora

Direktori, kao i odeljenske starešine, na konto ekskurzije primaju naknade za posebnu brigu o deci. Za ekskurziju na Kopaonik ona iznosi bruto 1.200 dinara po danu po učeniku, ali se ovaj iznos razlikuje od škole do škole jer odluku o dnevnici donosi savet roditelja.

- Savet roditelja donosi odluku kolika je nadoknada. Ta sredstva se kasnije dele među nastavnicima i direktorom, odnosno vođom puta, državi se plaćaju porezi. Ukupna suma se deli na jednake delove bez obzira na to da li je neki nastavnik imao grupu od 20, a drugi od 24 učenika - objasnio je Ružičić za Kurir.

- Ekskurzija je najrizičniji deo našeg posla i nemoguće ju je realizovati bez direktora. Nemojte misliti da direktori to vole. Njima je obaveza da budu tamo zbog atmosfere, saradnje s profesorima i sa organizatorima putovanja. Kad su velike grupe, ponekad ide i pomoćnik direktora - ističe Ružičić i dodaje da je pravilnikom predviđeno da na ekskurziju ide stručni vođa, ali da nije siguran da li on mora biti direktor.

Na pitanje kako su ekskurzije funkcionisale nekad, kad direktori nisu išli, on kaže:

- Ne mora da znači da neće biti sve u redu ako direktor ne ode na ekskurziju, ali svakakve situacije su moguće i legitimno je da se u organizaciji one planiraju i previde.

Agencija

Škola nam je to tražila

Referent u agenciji koja je školi dostavila ponudu (ime poznato redakciji) kaže za Kurir da agencije prave ponude po tenderskoj dokumentaciji škole, a da je konkretna škola tražila i da decu prate 11 odeljenskih starešina, vođa puta i direktor.

- Mi otvorimo dokumentaciju, vidimo šta traže i tako sastavimo ponudu. Ako ne uradimo po tenderskoj dokumentaciji, nismo validni za učestvovanje i naša ponuda se odbija - kaže ona i dodaje da je još agencija učestvovalo na tenderu, ali da je njihova ponuda bila najpovoljnija i najkompletnija, kao i da je sve odobrio savet roditelja.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, ističe da beogradska škola nije izuzetak:

- Direktori su tražili da se u pravilnik o organizaciji đačkih ekskurzija uvrsti da i oni treba da budu deo tima koji ide na putovanje, jer oni navodno imaju autoritet, te će se deca na ekskurziji navodno zbog njih bolje ponašati. To je, naravno, apsolutno netačno! I čemu onda služe nastavnici, odnosno odeljenske starešine?! Kao da oni ne znaju šta treba da rade. Cene ekskurzija su u svakom slučaju paprene. Nekako je sve izokrenuto i generalno su i u prosveti opale moralne vrednosti, a to je strašno - čemu ćemo decu učiti.

Bonus video:

11:24

AKO SE NA ODMORU RAZBOLITE U OVOJ ZEMLJI SPREMITE SE DA DATE ORGOMAN NOVAC Ekspert otkriva kako da mirne glave odete na PUTOVANJE

(Espreso/Kurir/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.