PRE PODIZANJA KREDITA ODGOVORITE NA OVA PITANJA! Tako ćete biti sigurniji da vam PERIOD OTPLATE neće izazvati STRES
Podizanje kredita, Foto: Printscreen/RTS, Profimedia

saveti stručnjaka

PRE PODIZANJA KREDITA ODGOVORITE NA OVA PITANJA! Tako ćete biti sigurniji da vam PERIOD OTPLATE neće izazvati STRES

Pratite korake stručnjaka i vratićete pozajmicu apsolutno bez stresa

Objavljeno:

Kupovina stana često nije moguća bez stambenog kredita, makar ako govorimo o građanima koji nisu nasledili neke velike svote novca ili su do istih došli na neki drugi način. Zbog toga je i dalje često jedina opcija za mnoge građane kupovina stambenog kredita od banke. Važno je proći kroz ove korake kako bi se prilikom uzimanja kredita prošlo što bolje i da bi period otplate tekao bez većih stresova, te je važno uraditi sledeće:

Birajte građevinsku kompaniju

Ukoliko kupujete novi stan ili stan koji je tek u izgradnji, obratite pažnju na kompaniju koja gradi zgradu u kojoj se nalazi vaš budući dom. Stan je velika investicija, a prevare sa stanovima su brojne. Birajte samo sigurne građevinske firme i proverite nekoliko puta pre nego što donesete konačnu odluku i potpišete ugovor.

Zgrada
Zgradafoto: Aleksandar Stojanović

Odredite okvirnu mesečnu ratu koju ćete plaćati

Ukoliko ovo uradite na vreme - imaćete mnogo manje briga. Ako odredite koliko možete mesečno da plaćate, znaćete i koliki kredit ste u mogućnosti da podignete. Takođe, imajte u vidu da je za učešće za stambeni kredit potrebno najčešće 20 procenata od ukupnih sredstava.

INFORMIŠITE SE O KAMATI

Raspitajte se kakva kamata bi vam bila povoljnija. Zbog čestih promena euribora, kojima smo svedočili tokom prethodnih godina, veliki broj ljudi razmišlja o kreditu sa fiksnom kamatnom stopom.

Banka
Bankafoto: BETA/OMS

Naknada za prevremenu otplatu kredita

Kredit se može otplatiti preveremeno u celosti ili delimično, pa je zbog toga dobro da proverite kolika je naknada banci za prevremeno otplaćivanje kredita. Visina naknade će biti definisana ugovorom, kojim je ugovorena fiksna nominalna kamatna stopa. Banka može tražiti i naknadu ukoliko u periodu od godinu dana želite prevremeno da otplatite više od milion dinara.

Dodatni troškovi

Kroz obračun efektivne kamatne stope saznaćete iznos nominalne kamatne stope ali i sve dodatne troškove. Na ovaj način ćete se osigurati da unapred saznate sve svoje troškove, bez mogućnosti da vam banka naknadno unosi nove. Neki od najčešćih dodatnih troškova su: naknada za obradu kreditnog zahteva, izdavanje menice, izveštaj Kreditnog biroa, premija osiguranje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kasko osiguranje, podnošenje zahteva za upis hipoteke, procena vrednosti nepokretnosti, troškovi pribavljanja dokumentacije...

Bonus video:

01:11

NEDA IZ NOVOG SADA RATU ZA STAMBENI KREDIT PLAĆA 25 ODSTO MANJE: Situacija je olakšana! Smanjenje obuhvatilo 100.000 korisnika

(Espreso / Kamatica / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.