KAKO SE STRUJOM SNABDEVAJU SRPSKA PREDUZEĆA? Ova opcija je sve traženija, EVO I ZAŠTO
Struja, Foto: Beta

Obnovljiva energija

KAKO SE STRUJOM SNABDEVAJU SRPSKA PREDUZEĆA? Ova opcija je sve traženija, EVO I ZAŠTO

Srpska preduzeća sve više traže čistu energiju i zainteresovana su da je kupuju direktno od proizvođača po još povoljnijoj ceni

Objavljeno:

Prošle godine evropske berze struje su se stabilizovale i prosečna veleprodajna cena megavat sata kretala se oko 110 evra.

Na evropskom tržištu električne energije, takozvani "pi-pi-ej" ugovori (Power Purchase Agreement - PPA) su već praksa. Prednost je što proizvođače obnovljive energije direktno povezuju sa velikim kupcima, uz, dugoročno, obostranu korist.

Brojilo
Brojilofoto: profimedia

Direktor srpske berze električne energije "Sepeks" Miloš Mladenović kaže da se kroz potpisivanje PPA ugovora sa relevantnim partnerom dobija stabilnost cene na period od pet i više godina.

- Sa druge strane, proizvođačima obnovljive energije donosi siguran plasman na tržište, to jest sigurnost cene na strani prodaje, koje banke traže kako bi finansirale projekat - dodaje Mladenović.

Privrednici smatraju da takvo ugovaranje donosi ne samo realniju cenu struje na tržištu, već garantuje i snabdevanje zelenom energijom. Ivan Komatina, direktor kompanije "Kntango" iz Rudnika kod Gornjeg Milanovca, kaže da su zainteresovani za kupovinu zelenih megavata, zato što su ušli u proces dobijanja sertifikata CO2 otiska.

Električna energija
Električna energijafoto: Profimedia

- Mi smo izvoznici, kupovinom zelene energije značajno si smanjili tu taksu na CO2 koja se očekuje od 2025. godine u Evropskoj uniji - navodi Komatina.

CENA STRUJE NA TRŽIŠTU PADA

Protekla energetska kriza pokazala je ranjivost evropskog tržišta električne energije. Diktira ga ponuda i tražnja, geopolitičke, a posebno vremenske prilike koje su doprinele i stabilizaciji cene struje.

Dejan Stojčevski iz "Sepeksa" ističe da je retko da se tokom januara smanjuje cena, koja je u padu konstantno od decembra.

- Ako gledamo ovu tendenciju, tek će da pada u martu, aprilu, kada dođu vode, sunce i bolje vreme, manji konzum - dodaje Stojčevski.

Miloš Mladenović dodaje da je trend na tržištu fjučersa da neće biti nekih poremećaja i da će cena biti na nivou između 70 i 90 evra po megavat satu.

Direktnim ugovaranjem snabdevanja, proizvođači iz obnovljivih izvora energije i srpska industrija postaju ne samo aktivni učesnici na tržištu, već i u zelenoj tranziciji naše zemlje.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso/Kurir/RTS/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.