DA LI ĆE NAM PONOVO RASTI PENZIJE? Evo koliko prostora ima za POVEĆANJE
Penzioneri, Foto: Beta Dragan Gojić

PENZIONERI

DA LI ĆE NAM PONOVO RASTI PENZIJE? Evo koliko prostora ima za POVEĆANJE

Sa januarskim povećanjem prosečna penzija je skočila na 45.742 dinara odnosno oko 390 evra

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana na RTS-u izjavio je da nije zadovoljan brzinom rasta penzija i da će država morati više pažnje da posveti najstarijima u narednom periodu.

Ali, ovde nije samo reč o dobroj volji već kako to uraditi a da se ne odrazi na finansije i koliko će, što je najvažnije, svako to povećanje da se reflektuje na učešće penzija u bruto društvenom proizvodu BDP.

Na ovu temu svojevremeno se ozbiljno vodila rasprava i sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je insistirala da učešće penzija u BDP-u ne sme da bude veće od 11 odsto. U međuvremenu se to učešće spustilo na oko devet procenata i poslednjih godina se i kreće u tim okvirima – od devet do 11 procenata.

Upitani ima li, s obzirom na to da ovi okviri ne smeju da se pređu, prostora da penzije ubrzanije prate rast plata, iz kancelarije MMF-a za „Politiku” kažu da je pitanje indeksacije penzija regulisano Zakonom o budžetskom sistemu.

– Postojeće zakonsko rešenje već predviđa usklađivanje rasta penzija sa rastom prosečnih zarada u onim godinama kada je učešće penzija u BDP-u niže od 10 odsto. Smatramo da je postojeća formula za usklađivanje penzija adekvatna i da osigurava fiskalnu stabilnost i nismo upoznati sa planovima da se ovo rešenje promeni – ističu u MMF-u.

1 / 7 Foto: Beta / Dragan Gojić

Naime, kako dodaju, zakon predviđa (član 27e) da se procenat povećanja penzija određuje na osnovu učešća ukupnih izdataka za penzije u bruto domaćem proizvodu.

–Ukoliko je ukupno učešće penzija u BDP-u iznad 10,5 odsto, penzije se povećavaju samo za procenat rasta potrošačkih cena. Ukoliko je učešće penzija u BDP-u između 10 i 10,5 procenata, penzije se uvećavaju za prosek rasta potrošačkih cena i rasta prosečnih zarada. Ukoliko je učešće penzija u BDP-u niže od 10 odsto, penzije se povećavaju za procenat rasta prosečne zarade – odgovorili su iz MMF-a .

Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO, istakao je da naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ide dobro i da penzioneri osim januarske povišice od 14,8 odsto tokom godine mogu da očekuju još prijatnih iznenađenja.

– U prva dva meseca ove godine imali smo ozbiljno veću naplatu doprinosa, čak 14 milijardi dinara, što je 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine i ako se nastavi ovako, očekivana su nova prijatna iznenađenja. O tome ćemo govoriti u dogovoru i saradnji sa Vladom Srbije, kada budemo imali preciznije informacije – rekao je on i dodao da penzioneri ne bi trebalo da se brinu i da se ide ka tome da prosečna penzija 2025. godine bude između 450 i 460 evra.

Sa januarskim povećanjem prosečna penzija je skočila na 45.742 dinara odnosno oko 390 evra.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Politika / Jasna Petrović Stojanović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.